Florin Piersic și-a amintit câți bani câștiga pe vremea lui Ceauşescu: ”Nu e glumă”

Florin Piersic are 86 de ani, încă joacă în spectacole, şi a dezvăluit câţi bani câştiga pe vremea lui Nicolae Ceauşescu din filmele în care juca.

Cu o carieră care aproape că depășește jumătate de secol, Florin Piersic și-a trăit, practic, întreaga viață pe scenă.

Florin Piersic, emblemă a cinematografiei românești, a interpretat zeci de rolul și a intrat în pielea a numeroase personaje istorice. Chiar și fiul său, Florin Piersic jr, îl consideră cel mai mare actor român din toate timpurile, cu toate că cei doi nu au cele mai bune relații.

Multă lume s-a întrebat cât de bine a trăit marele actor în perioada comunismului și câți bani a câștigat pentru fiecare film.

Cum se făcea plata: ”Jumătate impozit”

„N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, filmul se dădea după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract.

Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului.

Restul primeai, am văzut cu ochii mei, pe Caragiu, pe Codrescu, care spuneau: „Domnule, nu ne mai dați niște bani?”.

Ei puneau la dispoziție unde să locuiești și drumul, unde mergeai la filmare. Eu n-am fost actor de scaun, de birou. Eu am fost cu bătăi, cu cai, cu nebunie.

Trebuia să joc în filmele în care eram distribuit. Trebuie să merg în munți, la filmări. Aveam 38 de călătorii cu avionul, dus-întors, pentru că seara jucam la teatru.

Dormeam doar două ore. Venea o mașină, mă ducea la aeroport”, a povestit Florin Piersic, în podcastul găzduit de Mihai Morar, ”Fain și simplu”.

O singură frică

Florin Piersic a fost întrebat la podcastul lui Mihai Morar dacă se teme de clipa în care se va stinge, iar răspunsul a fost mai mult decât direct;

„Eu vreau să mai trăiesc puţin! Niciodată nu am spus cum spun alții… Mie îmi e frică de moarte! Nu pot să îți explic de ce”, a precizat Florin Piersic.

Artisul a dezvăluit că a fost martor al mai multor tragedii în viaţa sa. Și mai are foarte puțini cunoscuți alături.

Citește și

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, gata de deschidere. Ce străini sunt așteptați