Fără medii semestriale și fără teze în noul an școlar

Noul an școlar 2022-2023 va arăta complet diferit față de cel în curs, iar principalele schimbări sunt renunțarea la semestre și la mediile semestriale și eliminarea tezelor obligatorii, a anunțat azi, într-o conferință de presă, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Noile modificări vor fi cuprinse într-un ordin de ministru, care va fi publicat marți în Monitorul Oficial.

Cum se va calcula

”Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a explicat și care va fi numărul minim de note acordat elevilor într-un an. Pentru fiecare disciplină numărul va fi egal cu N + 3, unde N este suma orelor alocate săptămânal pentru acea materie.

”Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Module de învățare în loc de semestre

În viitorul an școlar vor dispărea semestrele care vor fi înlocuite cu 5 module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte. Schimbarea aceasta a apărut deja în Monitorul Oficial la începutul lunii aprilie.

Tot azi ministrul a anunțat că a fost stabilită de Inspectoratele Școlare Județene data pentru vacanța mobilă din luna februarie.

”Evaluarea standardizată nu şi-a propus să înlocuiască nici tezele, nici notele” Cîmpeanu a vorbit și despre Evaluarea Standarizată care a început azi cu proba de matematică pentru elevii din clasele a III-a, a V-a și a VI-a.

Ultimele precizări

”Astăzi, 30 mai, începând cu ora 08:00 au fost administrate 15 mii de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată pentru clasa a 3, a 5-a și a 6-a. Au fost completate de către copii și 10 mii de chestionare de satisfacție. Două treimi, 3/4 din primii elevi au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”.

Ministrul a precizat că această evaluare standardizată nu şi-a propus să înlocuiască notele sau tezele. ”Evaluarea standardizată nu şi-a propus să înlocuiască nici tezele, nici notele. Se finalizează cu rapoarte care nu înlocuiesc notele, nu ierarhizează, nici elevii, nici şcolile, nici profesorii”, a explicat ministrul Educaţiei.

Citește și

Iohannis: ”Trebuie să ne deconectăm de la gazele lor”