Tariful de 200 de lei pentru amplasarea cearşafurilor ”este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului”, precizează reprezentanții Marina Surf din zona Mamaia Nord-Năvodari, care au stabilit un preț mai mare pentru turiștii care vor să stea la plajă pe propriul cearșaf decât pentru cei care închiriază un șezlong, relatează News.ro.
Economia de plajă
În această zonă, turiștii își pot întinde cearșafurile de maximum 1,4 x 2 metri pentru un tarif de 200 de lei pe zi, între orele 8.30-20.00. În spatele acestei porțiuni de plajă, pentru două șezlonguri cu umbrelă prețul este de 150 de lei în primul rând, 120 de lei în al doilea și 100 de lei în al treilea.
Marina Surf este un complex rezidenţial exclusivist, unde se pot achiziţiona apartamente doar cu recomandare şi odată cu acceptarea unor reguli clare de conduită şi bună convieţuire în cadrul complexului.
Pentru exclusivism
Proprietarii apartamentelor sunt în majoritate medici şi avocaţi care apreciază intimitatea în complex.
”Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora”, explică reprezentanții complexului într-un mesaj publicat duminică seară pe Facebook.
Astfel, ei precizează că prețul stabilit pentru cei care vor să facă plajă pe cearșaf la malul mării are ca scop descurajarea turiștilor care nu sunt cazați în complex.
Ce spune legea
”Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, se mai menționează în mesajul citat, unde se precizează și că ”zona alocată pentru cearşafuri pe plaja Marina Surf este în suprafaţă de 30% din plaja închiriată, conform legii şi este gratuită”, iar ”cei cinci metri pentru trecere și intervenții de urgență, până la primul rând de șezlonguri, sunt lăsați liber permanent”.
Ordinului nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic prevede că ”suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată”, iar suprafața de 30% unde se poate face plajă fără șezlong trebuie să aibă o latură la apă și să nu se suprapună cu spațiul pentru șezlonguri, precizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Citește și
Învățământ online sau fizic? Rafila: ”Se duce până în septembrie”