Excursie în micul paradis de pe Lacul Cuejdel

Una din frumusețile județului Neamț este reprezentată de Lacul Cuejdel. Nu este departe de Piatra Neamț, la doar 25 kilometri. O excursie până acolo merită cu vârf și îndesat. Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din țară. Dacă asta nu v-a convins, mai avem și alte argumente. Seamănă la perfecție cu Lacul Roșu, adică prezintă o rețea întreagă de trunchiuri de copaci, de „catarge”, care oferă o atmosferă aparte. Pe de o parte fascinantă, pe de alta usor sumbră. Parcă ar fi decis cineva să apere lacul și a înfipt o mulțime de sulițe cu vârful în sus, pentru a fugări orice dușman.

Lacul Cuejdel mai este numit și Lacul Crucii, datorită formei sale. Acolo se găsesc o mulțime de specii de păsări, reptile și amfibieni, care-și duc viața între pădurile care au chiar până la 170 de ani. Iarna, culorile pădurii sunt demne de tablouri. Verdele brazilor iese în evidență de sub albul zăpezii. Pasionații de natură vor găsi aici specii precum agrișul, ciuboțica cucului, mierea ursului, dar și animale precum șopârla de munte, broasca verde, tritonul cu creastă și salamandra.

La Lacul Cuejdel se ajunge cu mașina pe două rute diferite. Prima pleacă din Piatra Neamț și continuă prin comuna Gârcina. De acolo, 3 kilometri se fac pe jos. A doua variantă o reprezintă folosirea DN 15C, pe la Crăcăoani, până lângă Lac, dar cu un autoturism de teren.

Citește și:

Frumusețea din munte