Excepțiile de la obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise + Ce s-a stabilit cu împărtășania

Acordul dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la nivel de lege și-a fost oblicat în Monitorul Oficial. Cei ce ignoră aceste măsuri sunt pasibili de amenzi între 500 și 2.500 de lei în conformitate cu Legea 55/2020.

Documentul prevede și excepții de la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise. Mai întâi, a fost eliminată excepția de portul măștii de către angajații ce lucrau în cadrul aceluiași birou, dar păstrau între ei o distanță de cel puțin 2 metri. Astfel, este obligatoriu să porți masca de protecție la locul de muncă. Elevii și studenții sunt obligați să poarte mască de protecție în sălile de curs și de examene. Vorbitorii în public pot să nu poarte masca în timpul unui discurs doar dacă se află la o distanță de cel puțin 3 metri față de oamenii din audiență și să nu aibă în jurul lor mai mult de 16 persoane. Excepții mai sunt și copiii mai mici de cinci ani și lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare. În aceeași situație se află și prezentatorii de televiziune, care nu sunt obligați să poarte masca dacă păstrează de cel puțin trei metri față de invitații lor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă a fost publicat în Monitorul Oficial şi un ordin referitor la culte, prin care Guvernul relaxează regulile în timpul slujbelor religioase. Acestea se pot desfășura în interiorul bisericilor doar cu participarea unui număr de maximum 16 persoane, iar împărtășania trebuie să se facă cu linguriță dezinfectată după fiecare utilizare. Potrivit ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 şi al HG 394/2020, în biserici fiecare persoane trebuie să stea la cel puţin doi metri de o altă persoană şi să poarte mască de protecţie. Slujbele în aer liber sunt exceptate de la încadrarea în categoria adunărilor publice. Uşile, balustradele şi chiar icoanele, dacă sunt atinse de credincioşi, trebuie dezinfectate cel puţin o dată la patru ore.

Citește și

FOTO Așa arată declarația pe proprie răspundere ce trebuie completată la intrarea în Bulgaria

[post-views]
[post-views]