România nu va introduce restricții ca urmare a numărului în creștere de cazuri de gripă, ci va face o serie de recomandări pentru populație, a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută joi.
Alexandru Rafila a precizat că nu va declara epidemie de gripă întrucât o lege adoptată în timpul pandemiei de COVID ar obliga autoritățile să ia măsuri privind izolarea și carantina, iar el nu dorește să afecteze activitatea socială și economică a României.
Cum se va face reluarea școlii
Astfel, situația va fi gestionată printr-o stare de alertă epidemică, în care se vor face recomandări și nu se vor impune restricții.
De asemenea, prezentă în aceeași conferință de presă, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că redeschiderea școlilor, pe 9 ianuarie, nu va fi afectată de gripă, iar situația va fi gestionată printr-o serie de recomandări, precum triajul efectual la școală pentru depistarea elevilor bolnavi sau purtarea măștii de protecție în anumite situații.
Știrea inițială
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la Digi24 încă de ieri că joi, 5 ianuarie, ar fi a treia săptămână de creștere susținută a cazurilor.
”Nu vor fi restricții”
„Așteptăm cifrele, joi se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă.
Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic.
Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave.
Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a declarat Alexandru Rafila, conform Digi24.
”Nu e penurie”
Oficialul Executivului a mai spus că de o lună de zile se constată o creștere mare a consumului de antitermice și antiinflamatoare.
„Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie”, a spus Rafila.
Citește și