Emma Răducanu: ”Tata m-a târât să joc tenis, mie nu îmi plăcea. Iubesc mâncarea lui mamaie de la București”

Noua senzație din tenisul feminin, Emma Răducanu, 19 ani, învingătoarea de la US Open, s-a născut în Canada, la Toronto, din tată român și mamă chinezoaică. Când avea doar doi ani, familia acesteia s-a mutat din Toronto în UK, acolo unde Emma a primit cetățenie britanică și a făcut primii pași în tenis.

Povestea Emmei Răducanu se aseamănă până într-un punct cu cea a Biancăi Andreescu: canadianca are însă ambii părinți de origine română și, pe deasupra, a și locuit câțiva ani în România. Lucru care nu s-a întâmplat și în cazul Emmei Răducanu.

Încă de când avea 13 ani, Federația din Marea Britanie a început s-o urmărească cu atenție pe Emma Răducanu, cea care în 2015 triumfa în turneul Nike Junior International, o întrecere dedicată jucătoarelor sub 18 ani. Astăzi, Emma a depășit cu mult statutul de promisiune, iar britanicii îi prevăd un viitor strălucit.

”În copilărie, Răducanu a încercat mai multe sporturi: tenis, înot, baschet, echitație, karting, motociclism și balet, iar la 12 ani a renunțat la pasiunea pentru motorsport” , au notat jurnaliștii chinezi într-un reportaj.

”Părinții mei luau lecții într-un parc din zonă și m-au «târât» și pe mine în treaba asta. Chiar nu mi-a plăcut tenisul la început. Tatăl meu mă cam forța să joc, dar am început să concurez și am simțit că am acel spirit competitiv în mine și că îmi place să lupt”, a comentat ea.

Acest tip cazon de educație a fost subliniat de Emma și când a dat conferința de presă de după victoria la US Open: ”Am vorbit cu părinții mei, dar nu prea vorbim așa mult de tenis. Ei voiau să știe cum mă simt acum. Aș fi vrut să fie aici, să ne bucurăm împreună. Dar s-au uitat de acasă și sunt foarte mândri. Tata mi-a zis «Ești mai bună decât a crezut tatăl tău”. El e greu de mulțumit, dar azi am reușit s-o fac”, a mai spus Emma.

Într-un interviu acordat presei britanice în vara lui 2020, Emma Răducanu a fost întrebată care sunt jucătoarele de la care se inspiră. Fără să facă și alte referiri la România, Emma a nominalizat-o și pe Simona Halep.

”Vreau să fiu atletică precum Halep. De asemenea, sunt o mare fană a lui Li Na, are niște lovituri extrem de puternice. Ador mentalitatea ei, niciodată nu se plânge de ceva”, spunea tânăra jucătoare din Marea Britanie.

Legăturile Emmei Răducanu cu România sunt, însă, vagi. În descrierea de pe contul său de Instagram, ea include și Bucureștiul – locul de naștere al tatălui – în șirul de orașe de care se simte apropiată. Acolo se mai regăsesc Londra, Toronto și îndepărtatul Shenyang.

Tatăl ei, foarte implicat în decizii. Extrem de implicat în deciziile jucătoarei e chiar tatăl său, Ian Răducanu. Tot Daily Mail scrie că el este cel care ia deciziile pe termen lung în ceea ce o privește pe fiica sa, așa cum se va întâmpla și în cazul antrenorul ei full-time. Ian are o diplomă în inginerie civilă și tot el a fost cel care a ghidat-o pe Emma spre tenis.

Pasionată de arhitectură și jazz. La US Open, Emma Răducanu a dezvăluit într-un interviu că e îndrăgostită de jazz, dar și de arhitectură. „Am în vedere genuri diferite pentru situații diferite. Îmi place rap-ul, dar uneori îmi provoacă somn, așa că nu ascult înainte de meci. Prefer și ceva cu ritm, dar de asemenea ador jazz-ul. Cred că are o vibrație foarte interesantă”.

Vizitează Bucureștiul. La ediția din acest an de la Wimbledon, Emma Răducanu a fost intervievată de Gazeta Sporturilor. Britanica a vorbit atunci despre legăturile ei cu România. ”Tatăl meu e din București.

La fel ca bunica, ca mamaia (n.a. – pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special”, a spus Emma Răducanu pentru Gazeta Sporturilor.

Citește și

Sorin Cîmpeanu: ”Părinții pot participa la festivitățile noului an școlar, dar recomand asta”