--> -->

Elena Ceaușescu, uluită de un mare artist român: ”Nicule, tu auzi ce zice ăsta?!”

Tudor Gheorghe a povestit exclusiv pentru GSP cum i-au fost interzise spectacolele de către Elena Ceaușescu din cauza repertoriului și ce probleme a avut în timpul regimului dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în studioul Gazetei Sporturilor la ”Prietenii lui Ovidiu”, pentru o ediție eveniment.

Dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism

– Maestre, tatăl tău a avut probleme mari și a fost condamnat. Dumneavoastră n-ați avut?
– Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e.

– Lasă că ai avut probleme după, cu spectacolele cenzurate.
– Dar fără legătura cu tata. Nicio legătură! De tâmpenia sistemului. De pildă, primul spectacol pe care mi l-au interzis a fost Caragiale. Poezia necunoscută a domnului Caragiale. Au venit și-au spus: „Asta în niciun caz!”. Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: „Trec astăzi neștiut prin lume / Dar trainic las în viitor / Un semn, o glorie, un nume / Acestui imbecil popor”. Nu merge nici azi, dar după ’89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole.

– Apoi ai fost interzis trei ani, nu?
– Interzis definitiv din ’86. N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce… A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată… Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu’ și-am spus o poezie a lui Dinescu, „Avalanșa”. Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în ’86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, „Femeia”. „Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!”.

”Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”

– Și?
– Și-am și cântat aia: „Fir-ați ale dracu’ oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă”. Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: „Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!”. El o fi zis: „Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea»”. „Fir-ar ăsta al dracu’, să nu-l mai văd!”. Și nu m-au mai văzut…”.

Citește și

Rareș Bogdan despre religia copiilor săi: ”Am înțelegere cu soția”