E oficial! Cum vor merge elevii și profesorii la școală

Ludovic Orban a prezentat azi Parlamentului raportul legat de activitatea Guvernului în perioada pandemiei de Covid-19. Un capitol aparte l-a reprezentat deschiderea noului an școlar. Sunt 3 scenarii deja cunoscute, autoritățile județene urmând a alege unul dintre acestea pentru fiecare zonă. Orban a anunțat că elevii și profesorii vor purta mască, unde se vor redeschide școlile.

Iată ce a spus Orban în fața parlamentarilor:
– Decizia e foartea clară: pe 14 septembrie începe anul școlar
– Sigur că trebuie făcut în condiții care să respecte regulile de siguranță sanitară.
– De aceea am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local.
Există trei situații: verde, galbenă, roșie
– În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe online.
– Începerea școlilor presupune o serie de demersuri. În primul rând am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, coordonat de dna vicepremier Raluca Turcan.
– E clar că pentru fiecare mod de începere a școlii trebuie luate măsuri.
– Acolo unde începe școala va fi necesar portul măștii atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi
– Acolo unde se poate, să fie montate panouri de plexiglas.
– Bineînțeles că trebuie să fie dezinfectanți.
– Am alocat resurse pentru cursurile online.
– Situația am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet și vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme online. Va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție, gratuit, aceste platforme.
– A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursuri online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare, laptopuri. Am alocat suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete. Licitația e în curs de derulare și în cursul săptămânii viitoare se va finaliza.
– Am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor autorităților locale pentru 200.000 de laptopuri sumplimentare, decontării cheltuielilor pentru mijloacele de protecție sanitară, a dezinfectanților și achiziția de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apă curentă.
– Pentru a crește calitatea actului educațional online, am organizat și sunt în continuare organizate activități de creștere e competențelor digitale a cadrelor didactice.
– Din fonduri de la Banca Mondială e în curs achiziția a 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web.
– Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităților locale, cât și a managerilor de școli, implicarea cadrelor didactice, a părinților pentru a asigura dreptul la educație pentru fiecare copil din România.

No Comments Yet

Comments are closed