E gata! Decizie fără precedent

Gaz Metan Mediaș, locul 15 în Liga 1, ar urma să se retragă din campionat după finalul sezonului regulat, ardelenii mai jucând aceste ultimele două etape.

Gaz Metan Mediaș, club care se confruntă cu datorii uriașe și a fost deja depunctat cu 10 puncte, ar urma să se retragă din campionat la finalul sezonului regulat.

Anunțul a fost făcut la DigiSport, unul dintre posturile deținătoare ale drepturilor TV asupra Ligii 1, apoi confirmat și la Look Sport, un alt post aflat în aceeași situație.

Vestea vine cu o zi înainte de duelul dintre Clinceni și Gaz Metan, programat marți, 2 martie, începând cu ora 15:00.

”Așa îmi spuneau”

Prezent în studio, Ilie Poenaru, fostul antrenor al echipei din Mediaș, a spus că ”sunt probleme mari. Am ținut legătura cu Flavius Boroncoi (n.r. – fostul team manager, care figurează acum ca antrenor), chiar îmi spunea că sunt într-o situație foarte delicată.

E vorba de partea financiară, nu pot nici să organizeze meciurile, nu mai vorbim de deplasări.

Cred că au reușit să vină la București în această după-amiază pentru meciul cu Academica Clinceni, dar mai departe nu știu… e o situație dramatică, îmi spunea că nu știe dacă vor mai apuca meciurile de play-out”.

A pierdut 10 puncte la comisii

Din cauza datoriilor către foștii angajați, Gaz Metan Mediaș a pierdut 10 puncte la comisii. Prima depunctare, de două puncte, a venit pe 11 februarie și a fost cauzată de datoriile clubului față de Ronaldo Deaconu.

A doua, mult mai consistentă, de 8 puncte, a fost dictată pe 23 februarie și a venit în urma datoriilor față de Mihai Teja, fostul antrenor al echipei, și colaboratorii săi.

Echipa din Mediaș a rămas cu un total de 14 puncte și a căzut sub Dinamo, pe locul 15, direct retrogradabil. Având în vedere faptul că echipa este formată acum în mare parte din juniori, șansele Gazului de salvare directă erau oricum infime.

Ce ar însemna retragerea unei echipe în plin sezon?

La începutul lunii februarie, Orlando Nicoară, directorul eAD, firma care deține drepturile TV în Liga 1, a explicat pentru Gazeta Sporturilor ce ar presupune retragerea uneia dintre echipe în timpul competiției.

”Vizată” de spectrul retragerii era atunci Academica Clinceni, despre care directorul eAD spunea că „dacă se retrage acum din competiție, ea mai având de jucat 16 partide, gândiți-vă că nu ne va fi livrat numărul de meciuri pentru care am plătit”.

Pierd un milion de euro?

”Un meci costă peste 100.000 de euro. Practic, se va ajunge ca suma din drepturi să fie cu aproape două milioane de euro mai mică!”, adăuga Nicoară, care transmitea că retragerea unei echipe ar afecta întreaga competiție:

”Două milioane sunt mulți bani, fiindcă această sumă va fi suportată în solidar de toate celelalte echipe fiindcă cei de la Clinceni și-au încasat deja toți banii de la TV pe acest sezon. Dacă ei se retrag, va fi pagubă și pentru restul”.

În play-out, Gaz Metan ar avea de disputat 9 meciuri. Așadar, suma pierdută s-ar ridica undeva la cel puțin un milion de euro.

Citește și

A picat bine: unde e acum Valeriu Gheorghiță