Dumitru Prunariu, românul care a fost în cosmos: ”Te îndrăgostești de ceea ce vezi”

Dumitru Prunariu, acum în vârstă de 68 de ani, a fost primul și singurul român care a reușit să ajungă în cosmos. Chiar dacă au trecut aproape 4 decenii de atunci, niciun alt conațional nu a reușit această performanță. Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40, alături de rusul Leonid Popov. Ei au petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Întrebat dacă ar mai merge încă o dată în spațiu, în eventualitatea în care i s-ar mai ivi ocazia, brașoveanul a fost ferm. ”Da! M-aș duce din nou! Vă spun sincer! Te îndrăgostești de ce vezi, atâtea detalii, atât de multe nuanțe. Modificări în timp real, curenți oceanici, zone tropicale. Vezi zone poluate, zone defrișate, zone cu explozii nucleare.

Eu mi-am dorit să zbor încă de când eram mic. Prima dată am zburat cu un avion când eram în anul 2 de facultate, de la Sibiu la București. Țin minte și acum că biletul a fost 99 de lei. Eu am vrut să fac aviație pentru a-mi construi un avion cu care să zbor singur. N-am apucat”, a declarat Prunariu în emisiunea ”Prietenii lui Ovidiu Ioanițoaia” la GSP Live.

”Mâncarea era preambalată. Dacă era lichidă era în tuburi, conservele erau normale. Se deschideau ușor. Am avut și furculiță, linguriță sau cuțit. Dacă lași alimentele din mână ele încep să plutească, le prinzi în gură, ca peștii în apă. Am avut mâncăruri diverse, fără produse proaspete. Mâncare gătită care era preambalată. Inclusiv tocăniță, doar că veneau în spațiul cosmic deshidratate, venea doar fibra, structura mâncării. Introduceam apă caldă în plicul în care veneau, se hidratau și era cea mai proaspătă mâncare pregătită”, a mai detaliat el.

Cum se vedea România din nava cosmică? ”O vedeam extrem de clar, vedeam Carpații, Marea Neagră, dar dispăreau rapid. Vedeam România cam o dată pe zi. Treceam pe deasupra României cam în două minute și jumătate”, a mai spus Prunariu.

Citește și

VIDEO Verdictul lui Capatos: ”Dacă românii ar fi avut tenacitatea Biancăi Drăgușanu”