--> -->

Dumitru Prunariu, dezvăluire după 40 de ani: ”Am dus coniac în spațiu, deși era ilegal”

Dumitru Prunariu a fost primul și singurul român care a reușit să ajungă în cosmos. Chiar dacă au trecut aproape 4 decenii de atunci, niciun alt conațional nu a mai reușit această performanță. Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 alături de rusul Leonid Popov și ei au petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute

Brașoveanul a fost invitat al emisiunii ”Prietenii lui Ovidiu Ioanițoaia” la GSP Live în cadrul unui interviu de colecție.

”E reală povestea cu sticla de coniac?”, a fost întrebat Prunariu. ”Ha, ha, ha! Ei nu mai văzuseră alți oameni de atâta timp și le-am dus și eu un cadou. O sticlă de vin era prea mare și nu o puteam ascunde. E ilegal, teoretic, să duci alcool în spațiul cosmic.

Au știut puține persoane că le-am dus ceva. Eu și Popov, dar și medicul de echipaj, care a făcut corp comun cu noi. Le-am dus ceva românesc! O sticluță de coniac Drobeta, de 200 ml. Nu am putut duce cantități mari.

Se prepară la bord pentru că exista alcool etilic pur, 99,9% care era folosit pentru curățarea de echipamente. Din când în când, echipajul mai solicită alcool. Nimeni nu-i controlează, unde îl consumă… Ei îl amestecau jumate, jumate cu apă și făceau cea mai pură votcă. Nu poți să bei acolo, tragi un pic. O gură, două. N-ai cum… Nu poți să bei până a avea o consecință”, a povestit cosmonautul.

La revenirea pe Terra, Prunariu a avut emoții. A aterizat tot în Kazahstan, în Uniunea Sovietică la acea vreme, locul de unde s-a plecat în spațiu. Se intră cu spatele înainte în atmosferă. A fost o aterizare care se numește lină, în care te trântește bine de pământ. Am avut și un incident cu parașuta care nu s-a deschis la timp și ne-au trecut fiori, emoții, transpirați reci.

Ce se întâmpla dacă nu se deschidea? Aveam un monument la locul respectiv! A venit un echipaj de salvare, te scoate din capsulă. Vine și un elicopter în apropierea ta. Imediat după ce aterizezi, nu ești în stare să stai în picioare pentru că mușchii sunt relaxați, oasele, articulațiile la fel. Echilibrul nu poți să ți-l menții, ești amețit.

Vine un echipaj și te scoate, cei de acolo pun senzori pe tine, puls, tensiune. Încet, încet, simți gravitația și începi să-ți revii. Cam două ore durează revenirea”, a mai dezvăluit Dumitru Prunariu.

Citește și

Ideea ministrului Culturii: ”O caravană cu vedete pentru a convingea populația să se vaccineze”