Drapelul național revine pe noul card de identitate: s-a renunțat și la ”gen”, victoria presiunii publice

Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin-Aurel Giulescu, a anunțat că forma noului buletin electronic, lansat în faza de proiect, va cunoaște câteva modificări. Ca urmare și a disputelor din spațiul public vizavi de înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen”.

”Vă pot spune că începând de joi grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni (n.r. gen în loc de sex)”, a spus Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, care se află în subordinea Ministerului de Interne.

Acesta a menționat schimbări și pentru noua carte de identitate simplă, fără cip. ”Este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național”, a mai precizat directorul, pentru Digi24.

”Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a continuat el. Drapelul național ar putea fi introdus și pe buletinul electronic, cel cu cip.

”Deja graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Există o problemă în acest moment, deoarece este plină de elemente de securitate și trebuie să îi găsim un spațiu care să permită introducerea drapelului într-o formă în care să fie funcțională”, a declarat directorul de la Evidența Populației. Noul buletin electronic înlocuiește și actualul card național de sănătate și va permite prestarea serviciilor de e-guvernare.

Pentru cei care nu doresc noul buletin electronic se va putea emite o cartelă electronică simplă. ”Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea”, a subliniat Giulescu.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Klaus Iohannis recomandă Parcul Natural Comana. La jumătate de oră de București