Sărbătoarea Dragobetelui, din 24 februarie, face parte din tradiţia magică a poporului român.
Pe vremuri, oamenii bătrâni țineau această zi pentru friguri și alte boli. Dragobetele era sărbătorit, uneori, în unele ținuturi, și pe data de 1 martie, întrucât se considera că este fiul Dochiei și primul deschizător al primăverii.
De origine slavă
Dragobetele este, conform credinţei populare, un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Nu trebuie să încalci tradiția!
Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi ”dragu-” ‒ drag și ”bîti” – a fi (a fi drag).
Ca atare denumirea slavă a început să fie adaptată la limba noastră, astfel apărînd în evul mediu denumirile Vobretenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete (unele dintre ele, foarte apropiate de denumirea cunoscută astăzi ‒ Dragobete), până când, probabil și sub influența principalelor caracteristici ale sărbătorii s-a impus pe arii destul de extinse mai ales în sudul și sud-vestul României şi în Moldova denumirea ‒ Dragobete.
Tradiții: doar iubire și sărutări
Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul.
Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete.
Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui. Singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.
Se spune că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.
Din vechi strămoși
Dacă eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti în ziua de Dragobete, fie şi pentru câteva clipe, veţi fi împreună tot anul.
Dacă eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbeşte-i în această zi şi i se vor deschide ochii în privinţa ta.
Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul. Dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu. Se ştie că multe specii de păsări îşi aleg perechea în această perioadă.
În dimineața zilei de Dragobete fetele și femeile tinere strângeau zăpadă proaspătă, o topeau și se spălau cu apa astfel obținută pe cap, crezând ca vor avea părul și tenul plăcute admiratorilor.
Se credea, că e semn rău, dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, se zicea că nu vor fi iubiți, iar dacă o fată ieșea cu un băiat și nu se sărutau, se credea despre ei că nu se vor mai iubi în acel an, că doar nu degeaba se spunea că ”Dragobetele sărută fetele”.
Citește și