--> -->

Dorin Șerdean, arestat preventiv! Ce învinuiri i se aduc

Fostul președinte dinamovist Dorin Șerdean a fost arestat astăzi, informație ce este confirmată din mai multe surse.

„Dorin Șerdean, fostul președinte al Dinamo, a fost arestat preventiv de Tribunalul București, la solicitarea Parchetului European. Acuzațiile sunt legate de scrisori de garanție emise in fals”, a anunțat jurnalista Ionela Arcanu, de la Realitatea Plus.

Pe surse, jurnaliștii de la G4Media au detaliat speța ce-l învinuiește pe Șerdean.

Potrivit surselor G4media, Tribunalul București a dispus arestarea omului de afaceri Dorin Șerdean, la cererea Parchetului European, în cazul amplei anchete privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Reamintim că în luna mai, atât în România cât și în Franța au fost efectuate patruzeci de percheziții domiciliare în cadrul acestei anchete, fostul patron Dinamo, Dorin Șerdean, fiind acuzat că a emis scrisori false de garanție.

Este vorba despre o presupusă schemă infracțională de furnizare de scrisori de garanție false către beneficiarii de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.

În România, perchezițiile se desfășoară în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Percheziții se desfășoară, de asemenea, și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

Se crede că autorii suspectați au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanție, se presupune că suspecții au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

Citește și

Dana Budeanu, reacție dură despre relația Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță: „Tu o duci în Bulgaria, în jacuzzi cu alții?”