--> -->

Dorel Vișan: ”I-aș bate pe români, i-aș rupe”

Dorel Vișan, 84 de ani, a fost invitatul ultimei ediții a ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, iar marele actor are păreri critice despre români.

Și o spune cu durere în glas, atunci când spune ceea ce gândește.

De ce-l apreciază pe Ion Iliescu

”I-aș bate pe români de i-aș rupe! Fiindcă au uitat ce trebuie să facă. De la Burebista și până la Ceaușescu, România a cunoscut numeroase trădări. Nu l-a înțeles nici pe Mihai, nici pe Avram Iancu, nici măcar pe Ceaușescu.

Omul este înălțat și doborât de propria libertate, și de mulțimea contradicțiilor care sunt în el. Un președinte al românilor trebuie să gândească românește! Domnul Iliescu a fost până la un moment dat, cu toate că a fost criticat. Societatea te face să faci greșeli”, a reacționat el în cadrul emisiunii.

”Pot pleca din această lume fără niciun regret”

”Astăzi, pentru mine, situația din țara mea este o foarte mare dezamăgire. Este atât de mare încât pot pleca din această lume fără niciun regret. De o vreme eu nu mai sunt artist. Ce se întâmplă nu e bine! Noi nu ne pregătim generațiile pentru a prelua țara.

S-a anunțat un program lăudabil al domnului președinte Klaus Iohannis, ”România educată”, dar noi am distrus educația. Școala românească e într-o mare suferință. Tot învățământul să fie online – ăla nu ai ce învăța, trebuie să-l vezi pe dascăl în fața ta”, mai spus Vișan.

A fost profesor universitar de actorie, este doctor în Arte și membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al mai multor volume de poezie, dintre care cel mai cunoscut este “Psalmi”, lucrare tradusă în mai multe limbi.

Cine este ”senatorul melcilor” în România

Dorel Vișan este recunoscut pentru rolul senatorului Vârtosu, din ”Senatorul melcilor”, peliculă din 1995, care a fost în cursa pentru festivalul de la Cannes, premiul Palme D”Or.

””Senatorul melcilor” este orice senator din lume, nu doar din România. În filosofia orientală se spune că funcționarul care nu se ocupă de funcția pentru care este numit, face ticăloșia supremă.

Nu se ocupă de problemele funcției, unde l-au trimis oamenii, ci se ocupă de problemele lui personale. Așa l-am închipuit, așa i-am dat viață personajului ”Vârtosu”. Faptul că m-a identificat cu el nu înseamnă că e cel mai bun film sau cel mai bun personaj, dar pentru mine e o mândrie. Cele mai bune personaje interpretate de mine sunt ”Iacob” și ”Ion Creangă””, a mai zis Dorel Vișan.

Citește și

Nicușor Dan despre scumpirea gigacoloriei