--> -->

Discuții la guvern despre pensiile speciale. Sorin Grindeanu: ”Trebuie eliminate anomaliile”

Vicepremierul Sorin Grindeanu s-a declarat în favoarea eliminării anomaliilor din pensiile speciale, subiect discutat în guvern.

Sorin Grindeanu a precizat că, în aceste zile, se află la guvern o delegație a Comisiei Europene și că printre temele de discuție se numără și cea a pensiilor speciale.

Discuții la guvern despre pensiile speciale

Vicepremierul a ținut să sublinieze că, în opinia sa, pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul avut în perioada când beneficiarul era activ în câmpul muncii.

”În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile speciale.

Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate. Eu mai spun că mi se pare un pic cam mult, dar e părerea mea.

Aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat Grindeanu pentru Digi24.ro.

Ce urmează

Potrivit vice prim-ministrului, în acest sens, vor fi analizate cu atenție recomandările Băncii Mondiale, mai ales pentru că eliminarea pensiilor speciale este jalon asumat de România în PNRR.

”Eu cred că acele recomandări ale Băncii Mondiale sunt unele care trebuie să fie analizate cu atenție, mai ales că vorbim și de un jalon în PNRR și trebuie clarificate.

Știu că în aceste zile există discuții și e venită o delegație de la Comisia Europeană la guvern, nu doar pe acest subiect, ci și pe altele urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles, urmând ca aceste lucruri să fie clarificate”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

De asemenea, liderul PSD a dorit să clarifice faptul că este normală existența unui regim special pentru anumite categorii care se pensionează, dar ca excepție.

”E normal să existe regim special la câteva categorii, polițiști, militari, chiar și partea care ține de justiție, dar nu e normal să fie aceste discrepanțe. (…)

Au fost cazuri în care au intrat în magistratură pentru o lună de zile doar ca să ia acea pensie și după o lună s-au întors în avocatură.

Să fim serioși, asta e o chestiune care să nu fie reglată? Mi-aș dori să existe într-un final acea chestiune care ține de contributivitate, dar pot să accept că există o zonă specială, dar nu foarte largă”, a mai declarat Grindeanu.

Citește și

MAE respinge declarațiile lui Putin despre faptul că România ar avea pretenții teritoriale față de Kiev