Discuție la nivel mondial: cât va costa vaccinul anti-COVID

Cercetătorii și specialiștii caută vaccinul anti-coronavirus, în timp ce coordonatorii de scheme globale de finanțare se gândesc la cât va costa el pentru cetățeni.

Dacă ne luăm după declarația unuia dintre co-directorii proiectului, prețul maxim ar fi de 40 de dolari, a transmis Reuters. Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI, care coordonează în colaborare cu alţii facilitatea COVAX destinată asigurării unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat că nu există în plan un cost fix și va încerca să negocieze preţuri pentru ţările bogate şi cele mai sărace.

”A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat Berkley într-un interviu. Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”. ”Iar cifra respectivă (40 de dolari) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.

Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI a anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şiau exprimat interesul să se înscrie în COVAX. Procesul de testare fiind într-o fază incipientă pentru majoritatea vaccinurilor presupune necunoștința despre un preț final al antidotului. Mai ales că nu se știe care vaccin va funcționa și când.

”Oricine vă spune că ştie că nu este sincer”, a spus acesta. Berkley, care prin alianţa GAVI negociază cu producătorii pentru a cumpăra vaccinuri engros pentru utilizare în ţările sărace, a explicat că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preţurilor pe niveluri, în care ţările mai sărace plătesc un preţ, ţările cu venituri medii un preţ mai mare, iar ţările bogate plătesc cel mai mare preţ.

Citește și:

Mesajul lui Rafila către autorități: ”Nu faceți ca-n Miorița”

No Comments Yet

Comments are closed