--> -->

Dinu, episod jenant cu Geoană și cu rușii

Lăudându-se ca un om cu cunoștințe vaste, nu doar în lumea cărțile, ci și în politică, Cornel Dinu, 73 de ani, a povestit un episod prin care a vrut să evidențieze poziția România în fața unui puteri precum Rusia, indiferent de apartenența la NATO și UE.

Cornel Dinu a avertizat că România trebuie să aibă grijă, deoarece rușii nu se abat de la principiile lor și nu acceptă să le fie încălcate regulile. În acest sens, legenda dinamovistă a dat exemplu un episod petrecut în 2003.

Cam asta e situația

Cornel Dinu a relatat un episod cu Mircea Geoană, actualul adjunct al secretarului general al NATO, care a fost pus la respect în cadrul unei întâlniri la Moscova, pe 4 iulie 2003, când s-au purtat discuții privind relațiile de cooperare dintre România și Federația Rusă.

”Să luăm colosul (n.r. – Rusia), care ne creează presiunea. El ce a făcut? Nişte oligarhi. Vă povestesc o discuţie foarte interesantă din 2003 cu semnarea tratatului între Rusia şi România, la Kremlin. Ambasador era Ion Aurel (n.r. – Aurel Constantin Ilie), lucrase cu Ion Iliescu (n.r. – fostul preşedinte al României) şi se semnase contractul respectiv.

La discuţia prealabilă participase Primakov, care era decanul de vârstă, fostul şef al spionajului din Asia, şi care era ministru de externe. Era contractul de colaborare, de asistenţă între România şi Rusia.

În momentul acela… Acolo, a doua zi, au fost şi miniştri de externe. La noi era ministru de externe Mircea Geoană. A doua zi a fost semnarea tratatului respectiv după care a urmat un banchet. Primakov, că era decanul de vârstă, era în capul mesei. În dreapta, Putin, în stânga, Iliescu, după care veneau Ion Aurel, ambasadorul, lângă Ion Iliescu, şi după care urmau 80 de inşi din oligarhia rusă.

Care erau băieţii de pe timpul lui Elţîn (n.r. – primul preşedinte al Federaţiei Ruse), cărora li s-au dat cărbunele, oţelul, mai departe”, a istorisit Cornel Dinu pentru Telekom Sport.

Mircea Geoană a gafat în limba engleză

Prezent la discuție, Mircea Geoană a făcut o gafă pe care a regretat-o rapid, după ce a fost amenințat că va fi dat afară din întâlnire dacă mai pronunță vreun cuvânt în limba engleză!

”De la noi era un singur personaj, care era la jumătatea mesei. Se vorbea, bineînţeles, doar limba rusă, era actualul adjunct al NATO, domnul Geoană. După un sfert de oră, simţindu-se stingher în limba lui Puşkin, Lermontov şi a lui Dostoievski, a încercat şi el cu partenerul de faţă…

Că tot vorbim despre relaţii, că ar fi bine să ne avem cât se poate cu vecinii… Nu să fim subjugaţi, cum am fost, după 1944, dar să rămânem cu un «bună ziua», că nu se ştie ce se întâmplă. Şi să avem o inteligenţă a diplomaţiei.

Şi, în momentul acela, a încercat şi el (n.r. – Mircea Geonă), cu unul în limba engleză. Iar Primakov s-a întors către ambasador (n.r. – Aurel Constantin Ilie).

«Cine e domnul?», «Cum cine e domnul? Nu te-ai întâlnit ieri cu el când aţi discutat în patru la Kremlin? Ministrul nostru de externe». «Dacă mai scoate un cuvânt în engleză, îl dau afară de la masă». Deci, cam ăsta e raportul.

Uitaţi ce am spus acum, că e de dat uitării. Dar, mă rog, ar trebui să ţină cont alţii, pentru că avem un raport cu totul şi cu totul neavenit cu o putere imensă lângă noi şi ferească Dumnezeu de un cataclism, aşa cum se prevede.

Sunt un duşman… Adică nu am niciun fel de ataşament faţă de ce înseamnă criminala politică rusă, de-a lungul timpului. Sigur, că apreciez literatura rusă, spiritul în anumite momente”, a mai spus Cornel Dinu.

Citește și

La ce poți folosi uleiul de la Sfântul Maslu