Descoperire emoționantă în zidurile cazinoului din Constanța

Descoperire emoționantă în ziudurile Cazinoului din Constanța. O scrisoare scrisă în limba germană de un deținut politic care a lucrat la renovarea monumentului istoric la începutul anilor 1950 l-a impresionat pe primarul orașului de pe malul Mării Negre.

”Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu.
Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii.

Traducerea biletului:

”Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.
Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”

În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință.”, a scris Vergil Chițac, primarul Constanței.

Când va fi gata restaurarea Cazinoului din Constanța

Cazinoul din Constanța în anul 1910

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în anul 2020. Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Începute în primăvara anului 2020, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, adică toamna anului 2022. Doar că, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, termenul a fost schimbat.

CNI estimează că restaurarea Cazinoului din Constanţa se va finaliza în prima jumătate a anului 2023 şi dă asigurări că lucrările se desfăşoară „în conformitate cu termenele contractuale”.

Cazinoul din Constanța, 2 martie 2023

Citește și:

Insula în formă de inimă din Mediterană