Decizie uriașă, din punct de vedere legal, în Liga 2

Un ordin publicat astăzi în Monitorul Oficial al României adaugă un pasaj important în regulamentul de organizare și funcționare al CSA Steaua, club aflat în prezent în imposibilitatea de a promova în Liga 1.

Din 2024, nu de acum!

Clubul de fotbal se poate asocia acum cu ”terțe persoane juridice, publice sau private”, o eventuală mișcare prin care i-ar fi deschise porțile către prima ligă.

În acest sezon, Steaua este lider în Liga 2, dar nici la finalul stagiunii în curs nu va putea promova.

Blocată în Liga 2 de la promovarea consemnată în mai 2021, CSA Steaua schimbă abordarea. În ultimii ani, Clubul Sportiv al Armatei s-a concentrat pe încercarea de a modifica Legea Sportului astfel încât și cluburile de drept public să poată ajunge în Liga 1, eșalonul de elită al fotbalului românesc.

CSA a invocat tot timpul dreptul sportiv și s-a considerat nedreptățită de piedica pusă în drumul către Liga 1, dar nu a avut succes în încercarea de schimbare a Legii Sportului.

Realizând că nu pot modifica Legea, conducătorii CSA Steaua și ai Ministerului Apărării Naționale au schimbat abordarea.

Au decis să-și modifice propriul regulament astfel încât să fie permisă asocierea cu ”terțe persoane juridice, publice sau private”, o mutare care i-ar oferi dreptul de promovare în Liga 1 la finalul sezonului următor, adică în vara lui 2024.

Cum sună decizia

În Monitorul Oficial al României a fost publicat astăzi un „ordin pentru completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale”.

Acesta presupune introducerea unui alineat nou la Regulamentul de organizare și funcționare al clubului, care spune în felul următor:

”Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” se poate asocia, cu avizul consultativ al Colegiului Ministerului Apărării Naționale, cu terțe persoane juridice, publice sau private, în vederea constituirii unei asociații fără scop patrimonial, având ca obiect participarea la competiții sportive.

Ordinul a fost semnat de fostul ministrul al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, înainte ca acesta să demisioneze din funcție.

Răzvan Burleanu explicase: „CSA Steaua are două variante”

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, forul care organizează Liga 2, spunea înainte sezonului în curs că „CSA Steaua are două variante pentru promovare: modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, unde Ministerul Apărării poate să rămână acționar unic”.

Burleanu adăuga: „Cea mai rapidă procedură este să transformi clubul de drept public într-un club privat sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni. Se poate face în 48 de ore această trecere”.

CSA Steaua a încheiat sezonul precedent de Liga 2 pe locul 4, poziție care în mod normal i-ar fi oferit șansa de a juca un baraj de promovare, însă situația organizatorică a clubului nu i-a permis acest lucru. Locul „militarilor” la baraj a fost luat de Concordia Chiajna, ocupanta locului 5.

Citește și

Petre Daea explică dușmănia arătată cormoranilor: ”Mi-a luat peștele înainte să-l introduc în frigider. Și frigiderul este gol”