Decizie hilară: polițiștii vor lucra online de acasă! ”Aberant”, au reacționat sindicaliștii din MAI

Factorii de decizie de la vârful Ministerul Afacerilor Interne au dat dispoziție atât în aparatul central, cât și în celelalte județe ale țării să trimită angajații să lucreze de acasă! Hotărârea a fost considerată aberantă de însăși sindicaliștii din MAI, ținând cont, printre altele, că rețelele instituțiilor sunt securizate.

Pretextând că astfel s-ar reduce riscul cu infectarea cu coronavirus, ministerul condus de Marcel Vela a decis să introducă munca la domiciliu și pentru angajații MAI. ”La organizarea programului se va avea în vedere și posibilitatea ca, în structurile unde situația permite, un procent din personal să își desfășoare activitățile profesionale necesare îndeplinirii atribuțiilor specifice funcției, care nu presupun prelucrarea de informații clasificate, de la domiciliu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se arată în dispoziția dată de Ministerul Afacerilor Interne.

Sindicatele susțin însă că o asemenea măsură este practic imposibil de aplicat din foarte multe considerente. ”Vor lucra de acasă cei de la financiar, resurse umane, serviciul de cazier judiciar, probabil și cei de la mentenanță auto. Este însă foarte greu de pus în practică, pentru că nu avem softuri, nu suntem conectați wireless la serverele instituției, pentru că rețelele sunt securizate.

Se demonstrează încă o dată lipsa de profesionalism care există în acest moment în aparatul Ministerului Afacerilor Interne. Sunt oameni care ocupă funcții bine plătite și care sunt feriți de pericolele străzii. Însă acești oameni habar nu au din ce este compus un inspectorat de poliție și cum se lucrează acolo.

Această dispoziție nu poate fi pusă în aplicare nici măcar de serviciul de resurse umane, pentru că ai dosarele de cadre pe care nu le poți scoate din instituție să te duci cu ele acasă, pentru că există riscul ca aceste date să ajungă la alte persoane din familie, poate un copil, poate un adolescent, care să le transmită cine știe pe unde. Și, chiar dacă nu sunt documente secrete, sunt date cu caracter personal care intră sub incidența legii”, a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, pentru national.ro.

Oficialul a prezentat câteva idei aberante: ”Am avut chiar situații în care erau diseminate de la centru planuri de acțiune pentru sancționarea pietonilor care nu respectă regulile de circulație în zonele rurale, în care nu existau treceri de pietoni. Sau au fost dispuse planuri de acțiune pentru combaterea braconajului piscicol în zone unde nu existau râuri sau nici măcar o baltă de pescuit. Iar obediența șefilor mergea până acolo încât raportau, la nivel de județ, un cumul de amenzi pe cu totul alte spețe ca făcând parte din sancțiunile date pentru braconaj”.

Mai în glumă, mai în serios, sindicaliștii de la Europol susțin că, în acest ritm al deciziilor aberante de la MAI, se pot aștepta și la înființarea unei poliții online, prin intermediul căreia polițiștii vor ajunge să intervină la evenimente și să aplaneze conflictele violente între persoane în mod virtual.

”Poliția Română, comparativ cu alte instituții, nu are rețele sau softuri care să permită conectarea de la distanță la serverele de date ale instituției, și chiar dacă nu vrea să o recunoască, în secolul vitezei, digitalizarea în MAI se realizează, în prezent, cu pix și coală ministerială pe care colegii noștri le cerșesc efectiv, periodic, de la serviciile logistice ale unităților de poliție din țară”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Citește și

Contra a fost lăsat cu ochii în soare: ”Mi-a zis că nu are cum să mă mai ajute”. Cortacero ”lucrează”!