De la cheia de gât la abandon! Drama copiilor ai căror părinți sunt în străinătate la muncă

A fost cândva generația copiilor crescuți cu cheia de gât. Acum, de mulți ani, se extinde o generația a celor care au rămas acasă, în România, părinții lor căutând să facă rost de bani muncind în străinătate. Specialiștii susțin că lipsa părinților pe termen lung are repercursiuni grave asupra celor mici rămași acasă. Copiii devin vulnerabili.

În vară, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, afirma că cele mai recente statistici informează că aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării! Corupția, clasa politică fără niciun viitor și sărăcia sunt cauzele pentru care conaționalii noștri iau calea străinătății. Într-un reportaj elaborat de Libertatea, se arată, spre exemplu, că 4.000 de copii din județul Vaslui au un părinte plecat în străinătate, 718 nu au nici măcar unul dintre părinți acasă. Iar 1.318 dintre ei au între 10 și 13 ani. Sursa citată a pornit de la faptul că doi copii s-au sinucis anul trecut în Vaslui, o fată de 10 ani și un băiat de 13 ani, ambii având părinții plecați la muncă afară!

Iar cifrele îngrijorătoare arată că numărul copiilor abandonați, cu sau fără voie în țară, cresc alarmant de la an la an. Numărul ar putea fi mai mare decât datele furnizate de Direcția Generală de Asistență Generală și Protecție a Copilului. Fiindcă raportările sunt întocmite în baza declarațiilor date de către părinți atunci când pleacă în străinătate. Unii copii trăiesc cu rudele, de obicei cu bunicii, alții au fost dați în plasament la asistenți maternali profesioniști sau în centre de plasament. Dacă 1.348 de copii au între 10 și 13 ani, mai există și 43 de bebeluși lăsați acasă în grija rudelor.No Comments Yet

Comments are closed