De ce poartă femeile batic în Biserică. Tradiția are o explicație simplă

De ce poartă femeile batic în Biserică. Tradiția are o explicație simplă. Mai multe culte din întreaga lume au decis ca doamnele să intre la slujbă numai dacă au ceva pe cap, cum ar fi un voal sau o eșarfă închisă la culoare.

Explicații

Obiceiul are o dezlegare foarte ușoară și nu este o simplă cutumă, ci mai degrabă împlinirea cuvântului dumnezeiescului Apostol Pavel.

„Orice bărbat care se roagă sau prorocește având capul acoperit necinstește capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul neacoperit îşi necinstește capul (I Corinteni 11, 4-5)”, conform doxologia.ro.

Pentru a înțelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel trebuie să luăm în calcul faptul că Biserica este un loc sfânt și special, unde ținuta trebuie să fie una adecvată în mod tainic modului de comuniune cu Dumnezeu.

În unele lăcașuri de cult chiar apare pe ușă o listă de ”reguli” la care trebuie să se supusă oamenii care vin la slujbă. Credincioșii nu trebuie să poarte pantaloni scurți sau haine care lasă multă piele la vedere, însă nicăieri nu scrie de capul acoperit la femei.

Acest lucru a lansat numeroase controverse de-a lungul timpului, însă preotul poate întrerupe slujba dacă observă o doamnă care nu are batic pe cap. Procesul de acoperire este cunoscut și sub numele de văl creștin.

Cine nu trebuie să poarte neapărat batic pe cap, în biserică

Pentru creștini descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că, de fapt, descoperirea capului simbolizează mintea care, în timpul rugăciunii, se înlocuiește de Logos, Cuvântul lui Dumnezeu.

Mai exact, credincioșii nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumești, ci să se concentreze la slujbă și cuvintele preotului care ține liturghia. Nu în zadar se cere în ”Imnul Heruvic” ca toată grija cea lumească să fie lepădată de creștini ortodocși.

Concret, această tradiție reprezintă o practică foarte veche a femeilor care își acoperă capul într-o varietate de confesiuni creștine. Pe de altă parte, fetele și copilele pot intra în Biserică și cu capul descoperit.

Femeile în vârstă ori cele tinere și căsătorite, își pun pe cap un șal sau o eșarfă decentă, nu neapărat un batic de-al bunicilor. În altă ordine de idei, bărbații nu au voie să intre în lăcașurile de cult cu nimic pe cap. Ei își dau jos șapca sau căciula, dacă au așa ceva când vin la slujbă.

Citește și

Rezervația naturală Pietrele Doamnei, un loc plin de legendă