--> -->

De ce Messi a fost îmbrăcat cu ”bisht-ul” tradiţional arab: ”Poza istoriei în fantomă?!”

Românii au fost printre cei care au vizionat, la TVR, finala Cupei Mondiale din Qatar, competiție adjudecată de Argentina, după loviturile de departajare.

După victoria Argentinei în faţa Franţei în finala Cupei Mondiale, a avut loc tradiţionala ceremonie de premiere. Şi dacă toţi jucătorii şi-au primit, ca întotdeauna, medalia la gât, Lionel Messi a îmbrăcat şi un ”bisht”, o ţinută tradiţională arabă, purtată la ocazii speciale.

Tradiție și prestigiu

La prima vedere, căpitanul Albiceleste părea oarecum surprins de ce se întâmplă. Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, l-a îmbrăcat pe Lionel Messi cu un ”bisht”. Această mantie este o ţinută tradiţională şi prestigioasă în lumea arabă, în special în Arabia Saudită. Folosită pentru evenimente majore, această pelerină simbolizează bogăţia şi regalitatea.

În 2017, YouTuber-ul din Qatar Hamad Al Amari, cunoscut sub numele de The Qatari Guy, a explicat cum să porţi un bisht.

Ce a schimbat Messi

„Bisht-ul are mânecă pe ambele părţi”, spune Al Amari. Apoi îl sfătuieşte pe utilizator să-l îmbrace sprijinindu-l pe umeri, apoi introducând mâna dreaptă prin mânecă şi lăsând mâna stângă liberă, pentru a putea bate ciucurii.

Însă Messi şi-a băgat ambele mâini prin mânecile hainei, deoarece trebuia să ridice trofeul.

Viorel Moldovan: ”În locul lui Messi, îmi dădeam jos haina!”

Viorel Moldovan crede că gestul a fost unul total nepotrivit. Fostul internațional și-a imaginat ce ar fi făcut Diego Maradona într-un astfel de moment. 

”Bine că nu am câștigat Cupa Mondială și nu trebuie să mă îmbrac în fantomă. În locul lui Messi, eu mi-o dădeam jos. Nu poți tu, Messi, să faci poza istoriei în fantomă. Dezamăgitor! Dacă era Diego Maradona în locul lui? El o scoatea sigur! Rămânea în tricoul țării lui, cu un steag al Argentinei”, a fost opinia lui Viorel Moldovan, la TVR 1.

Citește și

Viena sugerează că va accepta aderarea României la Schengen: ”Doar în acest moment”