De ce ÎPS Teodosie este considerat ”omul anului 2020” + reacțiile oamenilor legii

Suntem la câteva zeci de ore distanță de încheierea anului 2020, unul memorabil, care va fi de referință mult timp de aici încolo. În afara unor evenimente majore, politice, la nivelul multor țări, virusul SARS-COV-2 a răpus aproape 1,8 milioane de oameni, dintre care aproape 16.000 sunt români.

Virusul nu a adus doar moarte. Ci și restricții negândite și nebănuite. Iar în România aproape toate au fost pe repede înainte. După ce CCR a declarat neconstituționale sutele de mii de amenzi date în starea de urgență de un guvern liberal care a sfidat Constituția, iar pe alocuri a batjocorit cetățenii, pe final de an au venit încă două hotărâri judecătorești care consființesc, din nou, că exact cei care trebuie să protejeze și să asigure că cetățeanului îi sunt respectate drepturile fundamentale sunt primii care devin opresori și inchizitori.

Curtea de Apel București a decis că interzicerea pelerinajelor este nelegală, așa cum este și obligativitatea purtării măștii. Într-o analiză a site-ului stiripesurse.ro, ÎPS Teodosie este considerat candidat sigur la titlul de ”omul anului 2020” în România. ”În acest context plin de restricții, de încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, un om s-a ridicat deasupra tuturor.

De pe malul mării, de la Constanța, cu vocea inconfundabilă și cu barba de călugăr, ÎPS Teodosie s-a transformat în scut și apărător al libertăților cetățenești, în ciuda tuturor atacurilor la care a fost supus din partea premierului, miniștrilor, procurorilor, poliției și, nu în ultimul rând, opiniei publice, fie că era formată chiar din credincioși, fie din cei aflați în tabăra disprețuirii religioase”, a scris Cristi Șelaru, autorul articolului.

Chiar dacă a fost privit uneori excentric până și de către unii ortodocși, arhiepiscopul Teodosie a fost primul care a ridicat crucea în plină stare de urgență, când Klaus Iohannis și Ludovic Orban au sfidat legea, Constituția și Carta Fundamentală a Drepturilor Omului și au restricționat la maximum libertatea religioasă, închizând bisericile și interzicând chiar și sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

ÎPS Teodosie este singurul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care a slujit, încă de la debutul pandemiei, cel puțin o dată în zi, dar de cele mai multe ori s-a întâmplat de două ori. Niciun alt episcop, arhiepiscop ori mitropolit nu a slujit zi de zi, de când virusul a închis lumea.

Toate slujbele la care participă arhiepiscopul Tomisului sunt transmise online, pe Facebook, în direct, putând fi accesate oricând și oriunde. De altfel, ÎPS Teodosie deține recordul anului 2020 prin slujba de la Odovania Învierii, despre care cei care nu au cunoștințe elementare liturgice sau sunt dușmani ai ortodoxiei, bisericii, creștinismului sau religiei au numit-o ”Învierea 2.0”. Slujba a fost preluată de toate televiziunile de știri, stabilind și un record de audiență în online pentru un eveniment religios ortodox din România.

ÎPS Teodosie a răspuns cu crucea și cu rugăciunea acolo unde alții au aruncat cu ”săgețile” cuvintelor. A fost târât în instanță pentru că a administrat Sfânta Împărtășanie, așa cum este canonul ortodox, cu lingurița din același Potir. Judecătorii au decis că ceea ce a făcut Înaltpreasfințitul Teodosie nu este ilegal!

Însă, tot judecătorii au hotărât că ceea ce au făcut autoritățile guvernamentale, prin interzicerea pelerinajelor, este ilegal. La fel este și obligativitatea purtării măștii, conform judecății acelorași magistrați.

Ierarhul tomitan a devenit ținta fostului premier când a cerut ca românii să fie lăsați să meargă la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, interdicție despre care, ulterior, judecători au recunoscut că este ilegală.

Fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a trimis poliția peste ierarh în biserică, cu pistoale la brâu, ca să scoată credincioșii de la slujbă, până acolo s-a ajuns în încercarea de a-l intimida pe arhiepiscop. O armată întreagă de polițiști și jandarmi au fost trimiși, de exemplu, în ziua de Sfântul Andrei, tot pentru a intimida credincioșii care mergeau la Peștera sfântului de la Ion Corvin.

Doar că barajele rutiere n-au putut bloca accesul credincioșilor pentru cei ce au vrut să-L mărturisească pe Hristos, pe ninsoare și vreme rea.

Presa l-a hăituit cum nici măcar un criminal nu a pățit-o. Acuzat că nu poartă mască și dovedind că nu sunt în stare să citească nici măcar ceea ce Guvernul decisese și anume că preoții, diaconii și cântăreții bisericești nu trebuie să o poarte cât timp slujesc, jurnaliștii l-au ”răstignit” prin tot soiul de fake-news-uri pe ÎPS Teodosie.

Însă, toate nu l-au oprit pe ÎPS Teodosie să își mărturisească credința, să sufere în tăcere, să își apere ”turma” cum alți ierarhi nu au fost în stare, deși ”oile” le-au cerut-o în lacrimi. Arhiepiscopul Tomisului s-a ridicat deasupra acestor timpuri, s-a lepădat de el și a luat ”arma” ortodocșilor, mergând cu ea în mână și a răspândit încredere și siguranța că niciun credincios nu este singur.

”ÎPS Teodosie nu este, cu siguranță, un sfânt între oameni și nici om între sfinți. Este om. ÎPS Teodosie este omul anului 2020!” este concluzia articolului jurnalistic.

Citește și

Gigi Becali, gest uluitor: a ridicat o mănăstire ortodoxă în Africa! ”Sute de copii”