De ce Florin Cîțu nu a mers la Kiev alături de Ciucă și Ciolacu: ”Nu se poate”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat motivul pentru care Florin Cîțu nu a participat, marți, la vizita oficială la Kiev alături de premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Explicațiile lui Rareș Bogdan

”Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate.

Faptul că la această vizită a participat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, Bogdan Aurescu – un om cu mare experiență în relațiile internaționale – și președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, arată sprijinul României.

Domnul Florin Cîțu va fi prezent miercuri la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte.

Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă.

Domnia sa (Florin Cîțu – n.red.) a anunțat că va fi prezent. A avut și o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Senatul României. Sunt absolut convins că programul domniei sale nu se va schimba.

Oricât de mulți oficiali români de înalt nivel vor fi prezenți la Kiev, nu poate fi decât o dovadă că România sprijină, înțelege agresiunea rusă asupra Ucrainei suverane și independentă și de asemenea sprijină populația Ucrainei și oficialitățile de la Kiev. Deci nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv sau se vor afla și alți oficiali români din partea altor partide politice”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

”Totul a fost pregătit”

Potrivit acestuia, vizita de marți a oficialilor români era demult programată și a fost atent planificată.

”Am văzut foarte multe întrebări cu privire la faptul că nu a fost anunțată sau pregătită această vizită. Vreau să-i rog pe telespectatori să se gândească că trăim vremuri de război în care contextul regional extrem de tensionat actual nu poți să anunți o vizită ca într-o situație normală. Și o spune un om care a lucrat 15 ani în presă la cel mai înalt nivel. Chiar nu se poate. Această vizită se pregătește cu săptămâni în urmă.

Vă asigur că vizita premierului Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților a fost pregătită cu săptămâni în urmă. A avut oameni care au fost prezenți acolo înainte cu câteva zile. Dacă vă uitați la masa prezentă, se află și unul dintre cei mai importanți cunoscători ai relațiilor din estul Europei. Vorbim aici de Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, actual consilier pe politici externe al prim-ministrului.

Nu putea fi făcută o astfel de vizită cu surle și trâmbițe. Ea a fost făcută prin Polonia. Cei doi oficiali români au ajuns din Polonia”, a spus Bogdan.

Citește și

Nicolae Ciucă, detalii despre discuția cu Zelenski