Dan Puric: „Mi-a zdrobit inima atitudinea lui Hristos”

Dan Puric a fost invitatul podcastului lui Damian Drăghici, actorul vorbind dezinvolt despre subiecte la zi ale societății în care trăiește.

”Se poartă conflictul, vaccinat-nevaccinat. Nu exista, s-a aprins dintr-o dată. Noi, românii, nu știam de cuvântul „discriminare” până acum ceva timp. Țin conferințe la penitenciare. „Bunii mei prieteni, s-ar putea ca printre voi să fie oameni mai buni ca afară…”, le zic.

Am fost la un penitenciar de femei. Le-am făcut să râdă, să plângă, niște fete tinere, le-am vorbit din suflet. Le-am donat cărți. Mi-a plăcut relația cu gardianul, nea Virgil. Raportul dintre gardian și oameni era de tip Moromete, de sat: „Băi, Virgile, dă și mie aia!”, „Ia, Aurico, de acolo”.

”Să nu facem concesii depresiei generale”

Dan Puric a amintit de un citat celebru aparținându-i genialului Nicolae Iorga, apoi a mărturisit de ce el, ca artist, ia atitudine vizavi de timpurile pe care le trăim.

”Iorga spunea: „Dacă suntem, ceea ce suntem, nu suntem datorită victoriilor înaintașilor noștri, ci durerii lor!”.

Suntem necesari, ca artiști, putem aduce lumină din glod. Oamenii sunt deprimați. Artistul e bun pe vreme de secetă să aducă ploaie.

Când faci lucrurile din suflet… Să nu facem concesii depresiei generale, acestei frici induse. S-a creat o frică atât de puternică, încât distruge demnitatea umană! Nouă mai frică ne este de „învățător” decât de „lup””, a comentat actorul.

”Nu poporul român a inventat rasismul”

Dan Puric a spus că nu se va dezice niciodată de originile sale, chiar dacă și România trece prin momente teribile.

”Ne bagă în lagăre de concentrare. Cei care vorbesc despre rasism, au inventat rasismul. Nu poporul român l-a inventat! Alte atrocități sunt programate. Sfântul Efrem Sirul spune: „În vremurile din urmă, obraznicul va lua puterea!”. Și se va deghiza din garderoba sfinților bunăvoință și filantropie. Mi-a zdrobit inima atitudinea lui Hristos față de oamenii pe care nu-i băga nimeni în seamă. Noi vorbim de creștinism, dar mulți uită să-l trăiască!

Le penitenciare, am venit ca să vorbesc de la inimă la inimă. Orice notă falsă e un dezastru. „Vreți să vă spun cum se dărâmă zidurile?”. O femeie într-o fază terminală a murit fără ca fiul său, întemnițat, să o mai poată vedea. Iar când paznicii i-au adus copilul, iar acesta și-a văzut maica întinsă, moartă, a lovit cu cătușele în pardoseală, „mamă, mamă”, urlând, de-au căzut jandarmii în genunchi. Așa se sparg zidurile.

Poporul român este agonic, acum. Eu în agonie îmi iubesc poporul. Dacă tâlharul a văzut pe Iisus în omul agonic, eu văd în poporul român, agonic, pe Dumnezeu. Eu pot să fac mâine Delta 4, Delta 5 sau 6, dar eu asta văd”, a mai spus Puric.

Citește și

MM Stoica despre vaccin: „Doar atunci”. Pe cine consideră periculos