--> -->

Cutremur puternic în România. De ce nu au primit toți cetățenii alerte. Explicațiile lui Raed Arafat

Un cutremur puternic s-a produs joi dimineață în România. Seismul a avut magnitudinea peste 5, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

”Nu am dat noi, mare atenție la informații”

Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că autoritățile din România nu au emis mesaje RO-Alert pentru cutremur.

Cu toate acestea, unii cetățeni au primit, pe telefonul mobil, o serie de mesaje de avertizare. Secretarul de stat din MAI explică proveniența acestor informări.

”Nu sunt RO-Alert (n.r. mesajele primite pe unele telefoane). Am auzit acest lucru. Noi nu am dat mesaj RO-Alert. Am înțeles că pe unele telefoane Android există aplicații care anunță când se întâmplă ceva.

Să avem mare grijă la ce informații circulă prin spațiul online. Ar fi bine ca cei care au primit să arate mesajele. Mare atenție la informațiile din online.

Noi nu am dat mesaje RO-Alert. Am verificat să vedem dacă nu cumva un județ a a dat și nu s-a dat”, a spus Arafat, la Digi24.

Date despre cutremur

Un cutremur puternic cu magnitudinea 5.4 s-a produs joi dimineață în România, în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău.

Cutremurul a avut loc la ora 6:50, în zona seismică Vrancea. Magnitudinea inițială, una de 5.5, a fost revizuită de INFP la 5.4.

Vorbim de cel mai puternic cutremur produs în România în ultimii doi ani. În 2022, cel mai important cutremur fusese conformat pe 16 ianuarie. A fost atunci o mișcare telurică de 4.4 magnitudine pe Richter.

”În ziua de 03.11.2022, 06:50:21 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4, la adâncimea de 147.5 km.

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași”, anunță INFP.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că seismul s-a produs la o adâncime de peste 140 km. Oficialul anunță că, de obicei, astfel de seisme produse în Vrancea nu au replici.

”Încă nu avem informații că ar fi produs pagube sau alte evenimente. Este un seism normal pentru Vrancea. De obicei, la câtiva ani se produce un seism de 5-6 în zona respectivă.

Cutremurele de genul acesta nu au replici”, a pus Constantin Ionescu, director INFP, la Digi 24.

Directorul INFP: ”Un cutremur mare din Vrancea înseamnă magnitudine peste 7”

Oficialul INFP mai spune că seismul de joi este unul moderat, nu este un cutremur mare.

Constantin Ionescu afirmă că seismele mari din Zona Vrancea înseamnă magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

Într-un comunicat emis la scurt timp după producerea seismului din Zona Vrancea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că în primele minute de după producerea cutremurului nu s-au primit apeluri la 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Citește și

Unde și-a petrecut Elon Musk Halloween-ul: departe de România