Cum va fi vremea de Florii și de Paște

Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni nu ar trebui să-i bucure prea tare pe români, pentru că nu se anunță o vreme deosebit de caldă.

Abia din luna mai

Mai mult, ploile vor fi prezente mai peste tot, astfel că primăvara se lasă așteptată, probabil după luna mai.

Așadar, analizând datele prezentate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prima jumătate a lunii aprilie, inclusiv de Paște, vom avea temperaturi mai scăzute decât media obișnuită sau, în cel mai fericit caz, în limite normale. Vremea are șanse să se încălzească puțin după Paște.

Din păcate, de Paște pe 16 aprilie sau în primele 3 săptămâni ale lunii aprilie, meteorologii vorbesc despre ploi. Vestea bună ar fi că regimul cantităților de precipitații se va situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile din țară.

”Valori mai coborâte”

De Florii și în prima parte a lunii aprilie, meteorologii vorbesc despre ”valori termice ce vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Revenind la ploi, putem afla că nu scăpăm de ploi ”cu excepția regiunilor nord-vestice, unde regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sudul țării”.

Aici meteorologii vorbesc de temperaturi mai scăzute cu 3 grade față de media normală, astfel ne putem aștepta la medii de 6-7 grade Celsius. Așadar, românii mai au de așteptat câteva săptămâni până când vremea de afară va fi cu adevărat frumoasă, deși nu exclus să existe zile călduroase în special în sudul țării.

Cum va fi de Paște

De Paște, ”temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării”. Așadar, temperaturi mai scăzute cu un grad Celsius decât e normal, însă temperaturile nu pot fi considerate ridicate la doar 7-8 grade în medie. Referitor la ploi, acestea ”se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile”.

Vremea se încălzește puțin în următoarea săptămână, însă temperaturile vor fi tot în media a 9-11 grade Celsius. ”Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”, transmit meteorologii. Totodată, ”regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile”.

Spre finalul lui aprilie

Vestea bună ar fi că spre finele lunii aprilie, început de mai, vremea se încălzește puțin, iar mediile ”valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Vorbim de medii de 12-14 grade Celsius în aceste zile.

Referitor la ploi ”cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în zonele montane și sub-montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă”.

Cel mai probabil valul de frig va fi istorie doar începând cu luna mai, când temperaturile ar trebui să crească. Totuși, analizând datele pe termen lung, nici luna mai nu pare extraordinar de călduroasă.

Citește și

Antena Stars, lovitură grea pentru Ana Morodan