Masa tradițională de Paște este o încântare culinară. Ouăle roșii, cozonacul, pasca, friptura de miel și drobul sunt doar câteva dintre produsele care nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbătoarea Învierii Domnului.
Fără exces și faceți mișcare!
Deși este destul de greu de făcut față tentației culinare, orice medic nutriționist recomandă moderație înainte de toate. Nici mișcarea nu trebuie neglijată în această perioadă, fiind indicate cel puțin 30 de minute de plimbare în fiecare zi.
Este foarte important de știut că nu este interzis, în lipsa unor contraindicații stricte, să gustăm din fiecare preparat, însă nu trebuie să facem exces. Combinațiile de alimente, care ar putea îngreuna digestia, și consumul excesiv de alcool trebuie evitate, pentru că pot duce la probleme digestive severe, inclusiv la apariția unor afecțiuni care reprezintă urgență medicală, precum colecistita acută sau pancreatita.
Cei suferinzi și cei ce au ținut post – mare atenție!
Pe fondul unui consum de preparate tradiționale și alcool în exces, pot să apară numeroase probleme digestive – balonare, dureri de stomac, indigestie, arsuri gastrice, diaree sau constipație, chiar și toxiinfecții alimentare. O atenție deosebită trebuie să aibă în această perioadă persoanele cu boli cronice, precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, boală de reflux gastroesofagian sau sindrom de intestin iritabil. În cazul acestora, simptomele se pot agrava și pot avea nevoie de tratament imediat.
Persoanele care au ținut post sunt, de asemenea, mai expuse riscului de apariție a unor probleme digestive. Pe fondul înlocuirii alimentației ușoare din timpul postului cu alimente grase, pot apărea neplăceri care să știrbească din bucuria Sărbătorii Pascale.
De aceea, trecerea la produsele bogate în grăsimi animale trebuie să se facă treptat, prin consumul unor cantități mici. Pentru a grăbi senzația de sațietate, medicii recomandă consumul salatelor de crudități și înlocuirea felului de masă principal cu supe sau cu ciorbe, iar în loc de desert, este indicat un fruct.
Citește și