Cum să fii fericit în 2023

Toți asta visăm de când ne trezim până când punem din nou capul pe pernă. Să fim fericiți și să depășim orice obstacol care apare în această viață.

Părintele Teofil Părăian povestea credincioșilor care îl ascultau despre cum pot ei să fie fericiți și când vine cu adevărat această stare.

”Să ai această dorință de a face binele pentru altul”

”Prietenii sunt fericiți pentru că se iubesc. Fericirea lor este pe măsura iubirii lor. Îndemnul de la Sfânta Liturghie ”Să ne iubim unii pe alții” pentru prieteni este o realitate, căci ei se iubesc într-adevăr și sunt fericiți că, prin iubirea lor, pot simți în suflet ceva din realitatea raiului.

Fiecare dintre cei care se angajează într-o prietenie trebuie să urmărească fericirea celuilalt, pentru că fericirea personală vine din fericirea celuilalt.

Să ai această dorință de a face binele pentru altul, în familie de pildă: soțul să se gândească mereu la fericirea soției, soția la fericirea soțului.

Fericirea nu vine așteptând-o, fericirea nu vine dorind-o, ci fericirea vine alcătuindu-o Dumnezeu în noi, pentru faptul că suntem vrednici de ea. Cine nu-L caută pe Dumnezeu nu poate ajunge la mulțumire. Sunt atâtea și atâtea încurcături pe care le aduc păcatele în viața oamenilor și cine are astfel de lucruri în sufletul lui nu poate avea mulțumire, pentru că nu caută pe Dumnezeu, care-i izvorul a tot binele. Să nu căutăm binele scormonind în răutățile lumii aceasta, ci să avem inimile Sus, să avem toată viața îndreptată spre Dumnezeu, cum zicem la Sfânta Liturghie”, spunea părintele Teofil Pârâian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Părintele mai sfătuia pe oameni ce să facă ca să nu se mai chinuie. Totul a fost strâns în cartea ”Să gândim frumos ca să trăim frumos”, Antologie din scrierile Părintelui Teofil Pârăian.

”Zbuciumul sufletesc, nemulțumirea, neliniștea pe care o are cineva care păcătuiește este semn că a intrat în iad. Iar bucuria, lumina, seninătatea, fericirea, iubirea pe care o au cei vrednici este un semn că cei vrednici extind raiul, se fac vrednici de rai, bineînțeles și prin puterea lui Dumnezeu.

Dumnezeu vrea să dea oamenilor fericirea, și le-o dă de fapt, pentru că cine are credință în Dumnezeu acela trebuie să fie mulțumit, să fie fericit, iar dacă nu e fericit înseamnă că încă nu-i întemeiat în credință. Bucuria ține de credință! Dacă ar fi să căutăm un cuvânt pe care să-l punem în fața Sfintei Evanghelii, ca un fel motto al Evangheliei, am putea găsi foarte bine cuvântul acela de la Marcu, capitolul 10, unde se spune: ”Ai încredere, scoală-te, te cheamă” (Marcu 10, 49).

Când avem această încredințare în viață, avem și bucurie. Când avem o legătură cu Dumnezeu neapărat trebuie să avem în sufletul nostru bucurie, mulțumire, nădejde, încredere, să avem în sufletul nostru fericirea pe care o dă Dumnezeu. Dacă nu avem, înseamnă că avem altceva din lumea aceasta mai presus de ceea ce vrea Dumnezeu să ne dea”, mai explica părintele Teofil Părăian.

Citește și:

Care sunt cele mai frumoase orașe din Europa de care mulți turiști nu știu. O locație este chiar în România