--> -->

Cum poți beneficia de programul ”Rabla pentru electrocasnice”

Ministerul Mediului a publicat pe site-ul instituției ordinul de ministru privind aprobarea Programului de înlocuire a aparatelor uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, cunoscut drept ”Rabla pentru electrocasnice”.

Potrivit proiectului, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat. Estimările guvernamentale ajung la circa 60.000 de echipamente ce ar urma să fie înlocuite prin acest program.

Valoarea voucherului va fi de:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
c) 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
d) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A++; e) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A+++.

Pentru a beneficia de voucher, o persoană fizică trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: a) este persoană fizică cu domiciliul în România; b) nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local; c) are vârsta de minimum 18 ani; d) este posesor al unui buletin/cărți de identitate valabil/ă.

După publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, doritorii trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora. Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

FOARTE IMPORTANT

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Cetățenii pot achiziționa mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Voucherul va fi valabil pentru o perioadă de 60 de zile de la emitere. Lista magazinelor din care vor putea fi cumpărate aparate inclusiv pe baza voucherului va fi prezentată pe site-ul Administrației Fondului de Mediu. Programul va începe încă din acest an, Guvernul suplimentând, recent, bugetul Administrației Fondului de Mediu.