--> -->

Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat intenționat substanța interzisă

Gabriela Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, a vorbit despre situația creată după ce Simona Halep a informat că a fost depistată pozitiv cu roxadustat în timpul unui test anti-doping efectuat la US Open.

Prin vocea Gabrielei Andreiașu, reprezentanții ANAD au explicat pentru Gazeta Sporturilor particularitățile substanței respective, dar și cum ar putea Simona Halep să-și demonstreze nevinovăția în acest caz delicat de dopaj.

”Medicament anti-anemie”

– Cum ajută Roxadustat organismul unui sportiv?
– Roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogena de eritropoietina și stimulează producția de celule rosii din sange. Astfel, este absorbit mai mult oxigen si organismul rezista mai mult la efort sau in cazul patologiilor, ajuta la refacerea organismului.

– Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat inteționat substanța interzisă?
– Simona Helep trebuie să se gândeasca ce a utilizat, cine si ce tratament i-a prescris, dacă a verificat toate medicamentele și suplimentele cu personal calificat din punct de vedere anti-doping. Sportivii sunt direct raspunzatori pentru ceea ce se gaseste in organismul lor.

– Cum pot evita sportivii să ia fără să știe substanțe interzise?
– Sportivii trebuie sa verifice cu medicii si cu ANAD sau cu expeți anti-doping ai federatiilor internationale, daca medicamentele sunt interzise. Mai mult, pot accesa platforma www.anad.ro si aici pot gasi listele cu medicamentele permise si interzise.

Ce este roxadustat

Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie.

Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sânge face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui.

Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme.

Citește și

Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă