Culori paradisiace într-un loc de coșmar

Britanicii de la Daily Mail au pus mâna pe câteva poze de-ale unui fotograf român foarte talentat (Cristian Lipovan) și au făcut un reportaj în zona Roșia Poieni, acolo unde acum 42 de ani, Nicolae Ceaușescu dorea să facă o super-mină de cupru, cea mai mare din Europa în acel moment.

Pentru asta, le-a oferit locuitorilor din zonă bani pentru a-și lăsa casele. Doar un an mai târziu, poluarea călca în picioare natura. Lichidul toxic gri-roșiatic folosit la mina de cupru a luat în stăpânire Geamăna, satul în care 20 de oameni au rămas pe baricade, dar, puțin câte puțin, s-au mutat tot mai sus pe deal, pentru a nu fi inundați. Ce a mai rămas acum? Un peisaj sinistru, dar cu niște culori care ar face fericit orice fotograf.

“Atmosfera e ciudată, din cauza culorilor nenaturale, psihedelice chiar. Din păcate, mai sunt oameni acolo care își duc zilele mâncând și mirosind otravă”, a declarat Cristian Lipovan.

Imaginea-emblemă pentru Geamăna este reprezentată de biserica din mijlocul lacului de decantare. Peste câțiva ani, întreaga biserică va fi acoperită de lichidul toxic, pentru că lacul crește, în medie, cu aproape 1 metru pe an.