Culisele unor negocieri uriașe: Klaus Iohannis, președintele Consiliului European – Nicolae Ciucă, președinte interimar al României

Liderii PNL au dezbătut, la începutul săptămânii, un posibil scenariu pentru 2024 în care președintele Klaus Iohannis poate ajunge președintele Consiliului European, iar Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Senatului, poate deveni pentru câteva luni președinte interimar.

La negocierile din Coaliție, PNL a revenit asupra ideii unor liste comune anul viitor și comasarea alegerilor locale cu prezidențiale. Ideea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale din 2024 a fost repusă, luni, pe masa negocierilor purtate de PNL și PSD.

Una zic, alta negociază

Deși ambele partide au anunțat că vor să se prezinte singure în fața electoratului anul viitor, discuțiile din interiorul Coaliției contrazic discursul public, iar negocierile sunt în continuă desfășurare.

Un rol important în deblocarea negocierilor îl poate juca UDMR. Dați afară de la guvernare anul trecut, maghiarii au înțeles, potrivit surselor din Coaliție, că rolul lor va crește în toamnă și au venit cu o propunere concretă în Parlament: președintele României să poată fi ales cu 90 de zile înainte de a-i expira mandatul.

Actualul termen pentru organizarea prezidențialelor este „luna anterioară în care ajunge la termen mandatul de președinte”. În 2019, alegerile prezidențiale au avut loc pe 10 și 24 noiembrie, iar președintele a depus jurământul de învestitură în fața Parlamentului pe 21 decembrie.

Coaliția a decis, luni, potrivit surselor Libertatea, ca proiectul UDMR să fie adoptat rapid în Parlament, în luna februarie. Inițiativa legislativă are un singur punct, dar el îi oferă premierului Marcel Ciolacu (PSD) puterea de a decide data alegerilor prezidențiale.

Negocieri și pentru data alegerilor

Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înainte zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre. În funcție de negocierile din Coaliție, Executivul poate avea baza legală pentru comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Localele sunt programate pentru finalul lunii septembrie 2024. O altă variantă discutată este comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor. Până acum, PSD și PNL nu au ajuns la un punct comun privind comasarea alegerilor.

Teama de Viktor Orban

Într-un cadru restrâns, luni, în sediul din Modrogan, lideri ai PNL au lansat ipoteza unui scenariu pentru 2024 în care rolul principal revine tot președintelui Klaus Iohannis.

„Au fost doar câteva nume prezente, Ciucă, prim-vicepreședinți, secretarul general. Nu a fost un scenariu în sensul clasic, dar tema s-a discutat, este adevărat. S-a pus problema că președintele Iohannis poate ajunge președintele Consiliului European, în condițiile în care există o reticență ca această poziție să fie ocupată de Viktor Orban, premierul Ungariei. Ce facem atunci?”, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Belgianul Charles Michel, președintele Consiliului European, și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare din 2024. În acest caz, el va trebui să demisioneze din funcție, iar funcția rămâne vacantă. La nivelul UE, subiectul este intens discutat pentru a se evita situația în care Viktor Orban să preia funcția.

Ungaria va deține președinția Consiliului UE din iulie 2024, iar o numire pe funcția rămasă vacantă ar trebui făcută până atunci. Scenariu discutat în PNL: Klaus Iohannis, președintele Consiliului European – Nicolae Ciucă, președinte interimar al României.

Citește și

Acuzații dure ale lui Piedone la adresa lui Arafat: ”A refuzat acele ambulanțe, apoi să declarăm că au murit doar 7”