CTP ironic: ”Eu nu sunt bun român”

”Eu nu sunt bun român, dar ungurii sunt rasă pură ”, scrie, ironic, gazetarul Cristian Tudor Popescu, în ultimul său editorial semnat în Republica, unde comentează declarațiile despre amestecarea raselor, făcute în urmă cu o săptămână, de premierul maghiar Viktor Orban, la Băile Tușnad.

CTP pleacă de la o experiență personală, din România, dintr-un local mic, cu nume franțuzesc, unde a făcut comanda în engleză unui om din Bangladesh, care i-a adus o bere cu nume românesc.

Mesaj pentru Viktor Orban

”Recunosc că nu l-am întrebat răstit ce caută în țara mea, sau, dacă tot a venit, de ce, cu mâinile lui ciocolatii, nu mătură străzile, în loc să servească mâncare românilor. Nu m-am îngrozit că ar putea să-și găsească o româncă, cu care să facă niște copii”, constată gazetarul.

Interpretând în cheie personală declarațiile lui Orban, despre ”neamestecarea raselor”, Cristian Tudor Popescu concluzionează, ironic, că ”asta înseamnă nimic altceva decât că subsemnatul nu sunt un bun român”.

Așa cum Viktor Orban, pe care comentatorul îl numește ”pursângele din pustă”, ”e bun ungur, drept care e admirat de mulți români, care ar vrea un premier la fel”.

”Dacă eram, și mă nimeream la Băile Tușnad, i-aș fi zis așa lui V. Orban: «Aveți dreptate, excelență, ungurii nu sunt rasă mixtă, sunt rasă pură. Neamestecată. Neamestecată cu europeni, căci spița lui Attila e pur neeuropeană, venită în Europa din stepele Asiei, nu sunt de pe aici. Cum suntem noi, românii. Care trebuie să avem grijă să nu ne mixăm cu ungurii neeuropeni, că n-o să mai fim națiune»”, a scris gazetarul.

”Și poate punea ochii pe mine vreun partid și mă făcea erou salvator al daco-geților”, a încheiat CTP. 7

Discursul lui Viktor Orban

Aflat în România pe 23 iulie, Viktor Orban a criticat Occidentul pentru reacția la războiul din Ucraina, dar și pentru modul în care a gestionat fenomenul migrației sau problema drepturilor minorităților sexuale.

”Maghiarii nu sunt o rasă amestecată și nu vrem să devenim una”, a fost una dintre declarațiile controversate făcute de Viktor Orban în discursul susținut la Tușnad, în fața a mii de oameni, la cea de-a 31-a ediției a evenimentului intitulat Tusvanyos. Afirmațiile sale au fost puternic condamnate.

Într-o declarație comună, liderii grupurilor politice din Parlamentul European susțin că discursul despre „amestecarea raselor” este „deschis rasist” și reprezintă încălcări ale valorilor europene.

Președintele Klaus Iohannis a cerut UDMR să iasă public să-și clarifice poziția, însă Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a afirmat că „dacă te duci la un astfel de eveniment, aplauzi şi dacă ai fost de acord, și dacă n-ai fost de acord”.

Citește și

750 de euro pe noapte costă un apartament în Cluj, la Untold: ”Capacitatea nu e atât de mare”