CTP, despre Alexandru Ioan Cuza: „N-ar fi considerat astăzi bun român”. Și-a explicat opinia

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre cum consideră el că ar fi fost văzut, în anul 2024, fostul domnitor Alexandru Ioan Cuza, în contextul marcării Zilei Unirii Pincipatelor Române.

„Ar fi fost acuzat că e un urâtor de BOR”

În peisajul politic din ziua de azi, fostul domnitor, primul de la Unirea Principatelor, nu ar fi fost considerat drept „un bun român”, potrivit gazetarului. CTP crede că fostul domnitor ar fi fost acuzat că nu are origini românești, având în vedere că mama lui venea din familia fanariotă greco-italiană Cozadini.

Cristian Tudor Popescu a amintit de România anului 1859. „O pană îngustă de pământ, și aceea crăpată în două, curbată parcă sub presiunea plăcilor tectonice a trei imperii: la Vest Austria, la Sud Otomanii, la Est Rusia. Existența încăpățânată a penei era posibilă pentru că împăratul, sultanul și țarul se războiau cu îndârjire între ei.

Așa a ridicat capul, între cele trei coroane strivitoare, un domnitor român ales de popor, după un veac și jumătate de domnii poruncite de Înalta Poartă sau de muscali”.

Însă, gazetarul consideră că Alexandru Ioan Cuza ar fi fost criticat din cauza originilor sale, ba chiar ar fi fost acuzat că urăște Biserica Ortodoxă Română (BOR) și ar fi fost văzut drept un „anticreștin”.

„Asta s-ar fi numit acum «teroarea DNA»”

Jurnalistul oferă ceea ce el numește argumente, amintind că a luat pământurile mănăstirilor ortodoxe și le-a trecut în proprietatea statului, iar apoi le-a vândut țăranilor. Ioan Cuza ar fi fost criticat de oamenii politici și pentru impozitul de 10% plătit de biserici și mănăstiri.

De asemenea, în stilul său caracteristic, CTP spune că dacă ar fi trăit în această perioadă, Alexandru Ioan Cuza ar fi fost acuzat că s-a vândut „Bruselului”. Ar fi blamat inclusiv pentru studiile pe care le-a urmat la Paris.

„Iar el s-a vândut «Bruselului». Toate reformele lui Cuza nu sunt altceva decât o aliniere la „UE”, la Occident. N-ar fi de mirare, deoarece știm că și-a făcut studiile, inclusiv liceul, la Paris, fiind racolat de „agenturi” și trimis în Principate ca să distrugă tradițiile și orânduielile strămoșești.

Codul Civil, adoptat în 1864, și rămas în vigoare până în 2011 (!), a avut ca model Codul Civil al lui Napoleon din 1804, cel italian, legi franțuzești și belgiene. Codul Penal din 1865 e o sinteză a Codurilor Franței și Prusiei. În el este introdusă în premieră infracțiunea de corupție (precum și abuzul în serviciu și traficul de influență), aspru pedepsită cu închisoare, amenzi mari, interzicerea pe viață de a mai ocupa funcții publice, anularea pensiei. Judecătorii dovediți corupți puteau primi, pe lângă cele de mai sus, închisoare pe viață.

Asta s-ar fi numit acum «teroarea DNA», care distruge capitalul și oamenii de afaceri români, ca să vină străinii în locul lor”, a scris gazetarul Cristian Tudor Popescu, pe Facebook.

Citește și

Intrarea în Schengen se complică: anunțul ministrului Predoiu