Csaba Asztalos, reacție după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: ”Nu știu ce au avut în cap”

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a reacționat după ce UEFA a decis să le permită maghiarilor folosirea hărții Ungariei Mari la meciurile naționalei de fotbal.

Context

”Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta ”Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

Reacția României la acel moment

”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

Asztalos a declarat că cei de UEFA au luat decizia greșită, care ”nu contribuie la dialogul între state”.

Csaba Asztalos: ”Nu e o decizie înțeleaptă a celor de la UEFA”

”Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice.

În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a declarat Csaba Asztalos, potrivit Prosport.

Citește și

Reacții în lanț după decizia UEFA referitoare la harta Ungariei Mari