--> -->

Consilierul lui Zelenski critică reacția României: ”Tăcerea mieilor. Rusia își permite asta”

Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a criticat în termeni foarte duri autoritățile de la București pentru lipsa de reacție după atacul rusesc cu drone asupra porturilor dunărene ucrainene, care au căzut și pe teritoriul românesc.

”Rusia își permite să folosească spațiul aerian”

El a spus că atitudinea lipsită de reacție a României, parafrazată după titlul unui film care sugerează postura traumatizată – „tăcerea mieilor”, este cea care face Rusia să-și permită să folosească spațiul aerian al României pentru atacuri asupra Ucrainei.

Podoliak a vorbit de o reacție mai articulată din partea României față de încălcarea propriului spațiu aerian, inclusiv prin „disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază” pentru protejarea propriilor granițe.

”Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei dintr-un singur motiv. Pentru că este liniște”, a spus oficialul ucrainean.

Ce ar vrea Ucraina

„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia pentru căderea unei cutii de metal într-un câmp românesc. Nu este cazul”, a declarat Podoliak într-o postare făcută pe fostul Twitter, acum X, referindu-se la articolul din tratatul alianței nord-atlantice care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor, ceea ce ar putea declanșa deliberările privind un potențial răspuns militar.

El s-a referit la o reacție mai fermă a autorităților române, care ar fi trebuit să puncteze mai ferm că este inadmisibilă încălcarea propriului spațiu aerian și a sugerat că dronele rusești ar fi trebuit doborâte de România pentru a-și proteja granițele.

„Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea încălcării propriului spațiu aerian? De exemplu, declarând disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază pentru a vă proteja granițele”.

”Avem nevoie de acțiuni simple, nu de tăcerea mieilor”

În final, el a făcut apel la creșterea ajutorului pentru Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare aeriană care să fie dislocate în zonele de frontieră pentru a crește inclusiv securitatea țărilor cu care Ucraina invadată de Rusia se învecinează.

„În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să se ajute Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, pentru a le disloca în zonele de frontieră.

Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de tăcerea mieilor”, a încheiat Podoliak, prin a parafraza un film celebru care sugerează trauma căreia România i-ar fi încă tributară după ce a ieșit din sfera de influență sovietică.

Citește și

Anamaria Prodan ar vrea în Parlament! S-a întâlnit cu Sorin Grindeanu