--> -->

Concluzia lui Victor Piţurcă după finala Euro: ”Și eu mă apăram, însă ei au jucători de miliarde”

Victor Piţurcă, analistul Euro 2020 pentru Pro TV, postul care a transmis turneul final, a disecat partida dintre Italia şi Anglia, după victoria echipei lui Roberto Mancini la penalty-uri.

Italia a câştigat Euro 2020, după o finală cu Anglia, prima dată după titlul continental câștigat în urmă cu 53 de ani. După 120 de minute scorul a fost egal, 1-1, iar squadra azzurra s-a impus la loviturile de departajare cu 3-2.

”Italia e o campioană meritorie a Europei, a demonstrat că joacă un fotbal de calitate. A făcut și un meci, două mai slabe, dar, per total, Italia a etalat cel mai bun fotbal de la acest turneu“, şi-a început fostul selecţioner discursul.

Anglia a deschis scorul în minutul 2 al întâlnirii, Luke Shaw, cel mai rapid gol de la Campionatele Europene, după care s-a retras şi i-a permis Italiei să atace.

”După ce Anglia a deschis scorul, credeam că nu o să mai fie întoarsă. Italia ataca fără niciun conținut tactic, însă a început să fie mai periculoasă în repriza a doua. Și a marcat dintr-o fază fixă, prin Bonucci, capitolul la care englezii sunt cei mai tari.

Așa s-a scris istoria. Ce nu mi-a plăcut la Anglia, și nu pot să înțeleg, e de ce s-a retras atât de mult după 1-1. Și eu mă apăram, dar întâlneam adversare mult mai valoroase. Însă ei au jucători de miliarde de euro“, a precizat Piţurcă.

El a comentat şi felul în care s-au desfăşurat loviturile de departajare, nefiind de acord cu modul în care unii dintre fotbalişti au ales să execute. ”La penalty-uri, am zis mereu, îți iei un colț și bați tare!“, a spus analistul.

Gareth Southgate nu a fost deloc inspirat în alegerea executanţilor la loviturile de departajare. Rashford şi Sancho, fotbalişti tineri introduşi în minutul 120 au ratat amândoi. Plus Saka, 19 ani, desemnat să execute ultimul. Cel mai tânăr jucător de pe teren!

Italia – Anglia este a doua finală de Euro decisă la lovituri de departajare în istoria acestei competiţii. Prima a fost cea din 1976, câştigată de Cehoslovacia în faţa Germaniei de Vest, la introducerea acestui sistem de departajare.

Pentru Italia este al doilea trofeu la Euro, după cel obţinut în 1968. A mai jucat finale în 2000 şi 2012. Squadra azzurra are şi patru titluri mondiale. Doar Germania, cu şapte trofee majore o depăşeşte.

Citește și

Cornel Dinu a răbufnit: ”Aici e Dinamo, cu Fulgy, cu Clejanii”