Comisia Europeană a decis compensații de 40 milioane de euro pentru România

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat marți, la Digi 24, că România va primi compensaţii de aproape 40 milioane de euro pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

O tranșă nouă de 29,73 milioane de euro, decisă de Comisia Europeană, se adaugă celei de 10 milioane de euro alocată anterior.

Ministrul: ”Este o analiză corectă”

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor.

Este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut țara românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piaţa României”, a spus Daea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă este vorba despre alte 30 milioane de euro, pe lângă cele 10 milioane euro decise deja de Comisia Europeană pentru România, sau dacă le cuprinde şi pe acestea, ministrul agriculturii a răspuns: „Avem 30 milioane de euro în plus”.

Comisia Europeană a decis compensații de 40 milioane de euro pentru România, în criza cerealelor Petre Daea a anunțat noua tranșă de la UE pentru fermieri.

Petre Daea a confirmat posibilitatea ca suma să fie dublată de la bugetul de stat: „Aceasta este soluţia care este prevăzută în regulament, să se suplimenteze de la bugetul de stat”.

Mesajul UE, reacția lui Iohannis

Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.

În primă fază, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.

Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment. Ulterior, von der Leyen a anunțat că au fost demarate discuții pentru un nou pachet de sprijin.

Citește și

Avram Iancu a traversat înot Marea Galileii. Cursa de 20 de kilometri, aproape 12 ore