--> -->

Cod galben de ninsori, ploi și lapoviță în București și alte județe din sudul țării. Până când sunt valabile alertele meteo

Meteorologii au emis, joi, două avertizări de ninsori și viscol pentru mai multe județe ale țării și pentru București.

Prima alertă meteo este valabilă până pe 27 ianuarie, ora 10.00, în timp ce a doua este valabilă până pe 28 ianuarie, ora 22.00. Prima alertă de cod galben vizează în principal sudul și sud-estul României.

”În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și București vor fi precipitații îndeosebi sub formă de ploaie și lapoviță și local se va depune polei”, anunță ANM.

În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50-70 km/h) și vizibilitate scăzută, precizează ANM.

Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei atenționate, cu viteze în general de 50-60 km/h.

Ninsori până sâmbătă

Al doilea cod galben de ninsori și viscol intră în vigoare vineri dimineața la ora 10.00 și va rămâne în vigoare până sâmbătă seara la ora 22.00.

În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25-40 l/mp. În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea. În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Cum va fi vremea în București

Meteorologii au anunțat, joi, că cerul va fi noros și temporar vor fi precipitații moderate cantitativ. Acestea vor fi îndeosebi sub formă de lapoviță și ploaie, astfel încât vor fi favorizate depunerile de polei. Vântul se va intensifica treptat și se vor înregistra rafale de 45-50 km/h. Temperatura minimă, fără variații semnificative, va fi de 2…3 grade Celsius.

Mâine vremea se va menține închisă, cu precipitații însemnate cantitativ (în medie se vor acumula 20-25 l/mp). Acestea vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, când și vântul avea intensificări, cu rafale de până la 45-55 km/h.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina precipitațiile sub formă de ninsoare umedă, astfel încât până în dimineața zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8…15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative și va fi de 0…2 grade Celsius.

Citește și

Marcel Pavel critică femeile care exagerează cu operațiile estetice: ”Parcă au bot de rață. Unele foarte frumoase s-au mutilat”