Clădirea din Vaslui cu o istorie uriașă

Familia Mavrocordat a reprezentat un capitol important din istoria țării noastre. Constantin Mavrocordat a fost de 6 ori domn al Țării Românești și de 4 ori domn al Moldovei. El a dat și numele Casei Mavrocordat din Vaslui.

Această Casă a fost construită între 1883 și 1892 de către Gheorghe Mavrocordat. Pentru ridicarea clădirii, care inițial avea un subsol parțial și un parter, s-au folosit cărămizi. Cu ce iese în evidență? Decorațiunile specifice stilului eclectic sunt la fiecare pas. Sunt însă și elemente de influență Renascentistă, printre care fierul forojat. Un portic cu turlă reprezenta accesul în clădire. Construcția era reprezentată dintr-un corp central și două laterale, acestea din urmă mai mici.

Cele patru turle „îmbrăcate” în plăci de ardezie și șarpanta de lemn învelită în tablă zincată sunt punctele de atracție ale acoperișului. Materialele au venit chiar de la Gheorghe Mavrocordat, care era proprietarul unei fabrici de țiglă și cărămidă la acel moment. Prin ce se mai remarca acest loc? În salonul mare se organizau diferite seri de dans, concerte, recepții. Biblioteca din Casa Mavrocordat conținea o mulțime de cărți, toate depozitate într-o cameră capitonată cu lemn de nuc. Un parc dendrologic cu mulți arbori ornamentali înconjura Casa.

De-a lungul vremii, destinația Casei Mavrocodat s-a tot schimbat. Astfel, în 1934, Ministerul Apărării Naționale a cumpărat clădirea, pentru a inaugura în anul următor Cercul Militar Constantin Prezan al ofițerilor din garnizoana Vaslui. De altfel, acest important mareșal al Armatei Române și-a și amenajat acolo o cameră pentru locuit.

După 21 de ani, în Casa Mavrocordat a început să funcționeze Palatul Copiilor, care aparținea de Ministerul Educației și Cercetării. La început au fost 6 cercuri pentru elevi, însă s-a ajuns, pe parcursul anilor, la peste 30 de cercuri, cum ar fi dans, coregrafie, desen, informatică, folclor.

Citește și

Un nume mare îl apără pe Mihai Eșanu: ”Îl laud și acum”