--> -->

Cioloş: ”Nu plec!”. Mesaj drastic către colegii din partid, replica dură a lui Barna

Președintele USR, Dacian Cioloş, a declarat vineri că nu intenţionează să plece din partid şi nici să-şi facă grupuri separate în Parlament sub denumirea PLUS, transmite News.ro.

Precizările oficialului vin după ce G4Media a scris joi că ex-premierul le-a transmis liderilor USR că va pleca de la șefia partidului dacă Biroul Național nu îi va aproba programul de președinte, care conține o serie de reforme și schimbări.

”Să nu mai răspândească știri false”

“Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decât să răspândească ştiri complet false”, a declarat pentru News.ro Dacian Cioloş.

Gestul radical al lui Cioloș vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de foștii lideri USR. Între cele două tabere, USR și PLUS, s-au înregistrat constant fricțiuni.

Potrivit surselor G4Media, Cioloș îi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.

Ce reforme ar dori

Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național.

De asemenea, Cioloș propune declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional.

În plus, el cere dublarea Biroului Național (dominat acum de ex-USR-iști) cu membri din societatea civilă mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea Biroului Național.

Barna îl acuză

În replică, Dan Barna l-a acuzat pe Dacian Cioloș într-un mesaj pe grupurile interne de ”iresponsabilitate” și a dat semnalul că partidul nu îi va susține cererile.

Barna îi reproșează lui Cioloș că, prin propunerea sau, partidul ar urma să fie condus din afară: ”Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume?

Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții (…) Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.”.

Barna îl acuză pe Cioloș într-un mesaj pe un grup intern că ”aruncă partidul în aer”, că a vrut ”să intre cu picioarele peste alegerile interne”. ”Dacian, aici este USR, aici nu poate să meargă așa”, și-a încheiat Dan Barna postarea.

Citește și

Valabilitatea certificatelor de vaccinare, prelungită cu șase luni