Cine a fost Sfântul Valentin și ce sfânt sărbătoresc astăzi românii

Sfântul Valentin este o sărbătoare foarte cunoscută acum la noi în țară sub forma de Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților. Aceasta datorită unui sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna, azi orașul Termi din Italia.

Acest sfânt, după legendă, ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. El a fost învinuit de ”cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). A fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, datorită credinței lui.

În zilele noastre, în Statele Unite și în unele state din Europa este considerat drept patron al îndrăgostiților și în cinstea lui oamenii care se iubesc își fac cadouri și organizează petreceri și baluri.

În calendarul ortodox, Sfântul Valentin nu este sărbătorit astăzi, ci pe 30 iulie.

Viața Sfântului Valentin din calendarul ORTODOX, sfânt prăznuit pe 30 iulie

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi.

El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatul lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. După ce a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună cu trei discipoli ai lui.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București. Sfintele moaște au fost primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

Pe 14 februarie ortodoxii îl prăznuiesc pe Sfinții Cuvioși Auxențiu, Maron și Avram, precum și pe Episcopul Filimon din Gaza.

Viața Sfântului Auxențiu

Cuviosul Auxenţiu a trăit pe vremea împărăţiei lui Teodosie cel Mic, şi se trăgea cu neamul din Răsărit. Era om învăţat şi îmbrăţişând viaţa monahală s-a suit pe muntele ce se găseşte în faţa Oxiei; era răbdător foarte în nevoinţe, având credinţa cât se poate de dreaptă. A înfruntat puternic păgânătatea ereticilor Eutihie şi Nestorie.

Şi primind hotărârile sinodului al patrulea de la Calcedon, a ajuns vrednic de cinste înaintea împăraţilor şi a tuturor celor ce veneau în legătură cu el, luminat la faţă cu darul cel dumnezeiesc, şi revărsa în toate zilele izvoare de minuni şi de tămăduiri celor ce veneau la dânsul. Şi adormind în pace, a fost aşezat în sfânta biserică zidită de dânsul.

Viața Sfântului Maron

Cuviosul acesta îmbrăţişând viaţa sub cerul liber, s-a dus pe vârful unui munte ce era cinstit în chip deosebit de elinii cei vechi; şi aflând acolo un templu al demonilor, zidit de aceia, l-a sfinţit lui Dumnezeu şi a locuit acolo, făcându-şi un mic cort sub care numai arareori intra. Fericitul vieţuia cu mari osteneli, dar nemulţumindu-se cu acestea, altele şi mai mari a aflat.

Iar Dătătorul de plată, Dumnezeu, după măsura ostenelilor lui, i-a dat şi măsura darului Său. Căci se puteau vedea boli stingându-se la rugăciunea lui, cutremur contenind şi demoni izgoniţi cu singură rugăciunea lui. El a făcut multe mănăstiri, pe mulţi prin nevoinţe aducându-i la Dumnezeu. În felul acesta sârguindu-se spre dumnezeiasca lucrare şi vindecând sufletele împreună cu trupurile, după o scurtă boală, s-a mutat din viaţă la pace.

Citește și:

Un fost “galactic”, idolul lui Mirel Rădoi

 

No Comments Yet

Comments are closed