Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox și este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie.
Torturat și decapitat
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. S-a născut din părinți creștini, în Capadocia, și-a mărturisit credința în Iisus Hristos, iar din cauza acestor convingeri religioase este întemnițat și forțat să renunțe la credința creștină.
Sf. Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jertfi zeilor, însă în zadar toate aceste încercări deoarece el nu s-a lepădat de credința în Hristos, Este torturat și până la urmă ucis prin decapitare la data de 23 aprilie.
De aici, această zi a rămas ziua sa de prăznuire.
Sfântul Gheorghe în iconografie
Sfântul Gheorghe apare în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă în care Sf. Gheorghe salvează cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.
A fost reprezentat într-o mantie roșie, culoarea tradițională a unui martir, dar și ca un războinic pedestru sau tribun militar, în veșminte patriciene cu o diademă metalică pe cap și ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.
Legătura cu Anglia, dar și cu armata română
În anul 1222 Sfântul Gheorghe a fost pus de către regele Angliei, Richard Inimă de Leu, patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țării.
Regele Edward al III-lea a înființat “Ordinul St. George”, iar mai târziu, crucea Sfântului Gheorghe a devenit steagul Angliei, “Union Jack”. Sfântul Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei și armatei române.
Cine își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe
Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica.
Dintre aceștia, aproximativ 740.000 sunt bărbați și majoritatea dintre ei poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe. De asemenea, se serbează și cei care poartă numele de George sau Ghiorghiță.
Dintre femeile care își serbează onomastica de Sf. Gheorghe, peste 135.000 poartă numele de Georgeta, dar se serbează și numele de Geta, Gina sau Gherghița.
Citește și