Cinci sfaturi pentru tineri ale părintelui Teofil Părăian

Părintele Teofil Părăian s-a născut pe 3 martie 1929 și a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici pe care i-a avut România în special pentru tineri.

Ioan, după numele său de botez, s-a născut orb, motiv pentru care a urmat cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Până în 1948 și-a continuat studiile la un liceu pentru nevăzători din Timișoara.

În timpul liceului l-a cunoscut pe Părintele Arsenie Boca de al care a învățat Rugăciunea inimii și pe care a exersat-o înainte de a intra în viața monahală.

Iubirea pentru Dumnezeu și pentru teologie l-a determinat ca după studiile liceale să urmeze Facultatea de Teologie din Sibiu, apoi să intre în monahism în anul 1953 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

La călugărie a primit numele de Teofil, care în limba greacă înseamnă „iubitor de Dumnezeu”. Șapte ani mai târziu a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan. După 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot și duhovnic de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În anul 1986 a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Părintele Teofil a trecut la viața veșnică în data de 29 octombrie 2009, fiind înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

5 sfaturi importante pentru tineri pe care le dădea ucenicilor săi

Părintele Teofil Părăian recomanda un program duhovnicesc simplu pentru ucenicii săi pentru o viață frumoasă:

  1. Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
  2. Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
  3. Să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament.
  4. Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
  5. Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posturi mari de peste an.