--> -->

Cetatea de Scaun a Sucevei, lecție de istorie în inima Bucovinei

Cetatea de Scaun a Sucevei este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat de niciun turist care ajunge în frumoasa Bucovină. Aici vei avea parte de o adevărată lecție de istorie, o istorie zbuciumată și vie prin dovezile care au rămas de-a lungul veacurilor.

Întreaga Vale a Sucevei poate fi admirată de aici, cetatea fiind situată la 4 kilometri de centrul orașului, spre est, pe un pinten de deal care se înalță cu aproximativ 70 de metri față de învecinata luncă a râului Suceava.

Construită de Petru I Mușat, fortificată de Ștefan cel Mare

Cetatea Sucevei, construită de Petru I Mușat la sfârșitul secolului al XIV-lea în apropierea orașului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel național. Cetatea a fost fortificată în secolul al XV-lea de marele domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare.

Istoria și evenimentele dure ale vremii și-au lăsat amprenta puternic pe zidurile cetății, însă aceasta nu a fost lăsată în paragină, fiind reamenajată, încercându-se astfel reînvierea într-o formă cât mai apropiată de realitate a ceea ce a fost odinioară.

Astăzi poți admira șanțul de apărare ce desparte cetatea de restul platoului, zidurile cetății ce ascund locuri care altădată construiau interioare unde oamenii de acolo își duceau veacul.

Podul de lemn se ridica pe vremuri în caz de primejdie

Accesul în cetate se face pe un pod de lemn care pe vremuri era format din două părți, una fixă și alta mobilă ce se ridica în caz de primejdie. Vizitatorii nepoftiți la curtea domnului aveau parte de o capcană imediat după trecerea podului, fiind astfel asigurată protecția celor din interior.

În prezent poți trece liniștit podul la Cetatea de Scaun pentru că nu te mai așteaptă nicio primejdie. Vizitatorii pot admira acum în voie încăperile destinate străjerilor sau altele ce deserveau drept închisoare, pivniță, capelă, baie cu aburi. În centrul cetății se afla o curte interioară frumos pavată cu pietre în stilul vremurilor demult apuse. Aici îți poți face o imagine de ansamblu în ceea ce privește locuința temporară a voievozilor Moldovei, pentru că, după cum bine se știe, aceștia nu locuiau împreună cu familiile lor în cetate.

Consolidată de curând

Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul uni vast proiect cu finanţare în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.

În anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de interes, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima dată cea mai completă imagine a Cetăţii Sucevei, evidențiind sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate în secolul XV de variate teme ale goticului.

Utilităţi domestice medievale, precum sobele de teracotă, combină absolut surprinzător şi elegant motive decorative locale cu cele central-europene. Sistemele multimedia cu tematică istorică medievală şi proiecţiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii reprezintă o noutate expoziţională în România. Cele mai bine receptate de către publicul vizitator sunt cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecţia video Cronica Cetăţii Sucevei, reconstituind o lume surprinzătoare şi vie, îndepărtată şi totuşi foarte reală, având sentimentul puternic că toţi facem parte din aceeaşi poveste!

Festivalul de Artă Medievală de la Suceava se ține în fiecare vară

În luna august în fiecare an se organizează Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”. Aici se întâlnesc artiști din toate colțurile țării pentru a reînvia istoria și a le arăta tuturor cât de important este să-ți cunoști trecutul și neamul.

Pe lângă zecile de expoziții de arme, uniforme, porturi, ustensile, la cetate se dau spectacole de neuitat, în care se fac demonstrații de luptă sau de dans. Participanții răspund la curiozitățile spectatatorilor, oferă lecții de mânuire a armelor medievale, realizează cămăși de zale, dar reușesc să aducă și o mare doză de bună dispoziție celor din jur.

PROGRAM DE VIZITARE

  • aprilie-octombrie / luni-duminica / 08:00-20:00
  • octombrie-aprilie / luni-duminica /  09:00-17:00

TARIFE DE VIZITARE

Expozitia permanenta

  • adulţi / 4 lei / persoana
  • grup copii / 1 leu / persoana

Festivalul de Artă Medievală Ștefan cel Mare Suceava

  • adulţi / 6 lei / persoana
  • grup copii / 1,5 lei / persoana

Ce mai poți vizita în zonă

Curtea Domnească din Suceava
Planetariul din Suceava
Mănăstirea Zamca din Suceava
Cetatea Scheia
Mănăstirea Moldovita
Mănăstirea Sucevita
Mănăstirea Voronet
Mănăstirea Putna
Casa memorială “Nicolae Labis”, Malini
Complexul Muzeistic “Ciprian Porumbescu”, Stupca