”Celebra” teză de doctorat a Elenei Ceaușescu este scoasă la licitație

Mai multe obiecte istorice care au aparținut familiei Ceaușescu vor fi scoase la licitație zilele viitoare, pe 19 mai.

Printre ele se numără diferite obiecte vestimentare care i-au aparținut dictatorului Nicolae Ceaușescu, dar și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu.

De la 300 de euro

„Polimerizarea izoprenului” a fost tema de cercetare pentru doctorat pe care și-a pus numele Elena Ceaușescu. Aceasta va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare de casa de licitații Artmark.

Piesa are prețul de pornire de 300 de euro și este unul dintre cele trei exemplare originale ale tezei de doctorat, care erau obligatorii în regulamentul acelor vremuri.

Datorită titlului de doctor în chimie, Elena Ceaușescu a putut să devină și director al Institutului de Cercetări Chimice din București și membru al Academiei Române.

Impostura „de nivel mondial”

Cu toate că se cunoștea în România, dar și peste hotare impostura de proporții a soției dictatorului român, fiindcă cercetătorii care i-au scris lucrările nu mai sunt în viață, este foarte greu de dovedit frauda inclusiv astăzi.

De altfel, Andrei Dumbravă și Cristian Isloi sunt doi dintre cercetătorii români care au demarat o campanie prin care au cerut anul trecut retragerea titlului de doctor în chimie acordat Elenei Ceaușescu în urmă cu 55 de ani și a lucrărilor științifice ale acesteia care încă se află în jurnalele internaționale și, mai mult, încă sunt citate.

Avea doar 4 clase – doctor în chimie

Doctoratul care poartă numele său a fost o lucrare valoroasă în epocă, dar nimeni nu a lăsat vreo dovadă sau o mărturie a fraudei.

Astfel, singura pistă viabilă ar fi demonstrarea că Elena Ceaușescu a ajuns doctor în chimie, deși avea doar patru clase și, prin urmare, trebuie căutate golurile din educația sa, spuneau cei doi cercetători care au pornit acest demers reparatoriu.

Pe 19 mai vor mai fi licitate la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală și celebra șapcă pe care dictatorul a purtat-o, iar prețul de pornire este de 600 de euro.

Pe lista de obiecte mai sunt și steagul Partidului Comunist Român din mătase, care fusese arborat la reședința familiei Ceaușescu din Primăverii, o sticlă de colecție de vodkă „Ceaușescu”, scoasă în tiraj limitat după Revoluție.

Citește și

Dana Budeanu: „Nimic fără Dumnezeu! Jos labele de pe Rareș”